Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Inwonersbelangen: ‘Beoogde coalitie Woerden dupeert duizenden inwoners’

Algemeen

WOERDEN • Inwonersbelangen meent dat 18.000 inwoners van Molenvliet en Harmelen zwaar worden gedupeerd door de beoogde coalitie. Zij hebben in meerderheid gestemd op partijen die geen windmolens willen. 

In Molenvliet was dit 54 procent en in Harmelen 79 procent van de kiezers. “Je zou bijna terug willen dat Harmelen niet ingelijfd was door Woerden”, verzucht raadslid en Harmelenaar Jan-Hubert van Rensen van Inwonersbelangen. Hij vreest dat een groot aantal inwoners aan gezondheidsrisico’s blootgesteld gaat worden. “Als er geen afstand van tien maal de tiphoogte tot huizen wordt aangehouden, krijgt een deel van de bewoners slaapproblemen. Vermoeidheid overdag, gebrek aan concentratie en hartklachten zijn het gevolg.” 

Onderzoek
Fractievoorzitter Hendrie van Assem wijst naar een besluit uit 2008. In dat jaar stemde een meerderheid van de raad (20 tegen 8) tegen de komst van windmolens. Vorig jaar viel alsnog het besluit om onderzoek te doen naar het plaatsen van windmolens in polder Reijerscop bij Harmelen en Barwoutswaarder bij Molenvliet in Woerden. Van Assem vindt het vreemd dat de beoogde coalitie van CDA, CU-SGP, LijstvanderDoes en Progressief Woerden een democratisch genomen besluit uit 2021 meent te moeten respecteren en het eerste uit 2008 niet. “Dus als het ze uitkomt respecteren ze het niet, maar als ze willen deelnemen aan het pluche van een coalitie, hebben ze de mond vol van de nobele bestuurscultuur en democratische waarden.”

Inwonersbelangen wil alle activiteiten met betrekking tot windmolens per direct staken. Het geld dat daarmee wordt bespaard, wil de partij gebruiken voor onder meer het isoleren van huizen.