• Leerlingen bezig met het deeg voor de glutenvrije koekjes.
• Leerlingen bezig met het deeg voor de glutenvrije koekjes. Foto: aangeleverd

Leerlingen Minkema College ontwikkelen koekjesrecept voor Indiaas bedrijf

Algemeen

WOERDEN • Tweedejaars havo- en vwo-leerlingen van het Minkema College die het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) volgen, werkten de afgelopen maanden aan een bijzondere opdracht. Het bedrijf Sri Velavan Angrois uit India vroeg de leerlingen een recept te ontwikkelen voor glutenvrije koekjes die het op de Amerikaanse markt wil brengen. 

Vandaag (donderdag 21 april) presenteren de leerlingen via een live-verbinding met India hun recepten. Bij het vak O&O gaan leerlingen steeds acht à tien weken aan de slag met een probleem van een échte opdrachtgever. Normaal gesproken komt deze opdrachtgever uit de omgeving Woerden, maar dit keer kwam hij dus uit India. 

Meesterbakker
De leerlingen kregen hulp van experts, waaronder een levensmiddelentechnoloog en een meesterbakker. Leerling Izem Koçin: “Deze opdracht was extra uitdagend omdat we het idee voor het koekje helemaal zelf mochten bedenken én we het recept ook in het Engels moesten opstellen. Ik vond het samenwerken met mijn groepje en het bakken in de keuken het allerleukst. Door met ingrediënten te experimenteren, kon je uitproberen wat een lekkere smaak opleverde en structuur. Ik ben ontzettend benieuwd wat de opdrachtgever ervan gaat vinden!”

Docent Remko van den Berg vertelt dat de school via één van de experts in contact is gebracht met het bedrijf uit India. “Onze leerlingen zijn ingeschakeld als ‘levensmiddelentechnoloog’ om daar een recept voor te ontwikkelen. De opdracht vraagt kennis van productinformatie (onder andere ingrediënten) en van diverse bereidingstechnieken en past daarom perfect bij het vak O&O.”