• Koos en Monique van der Laan van de Beekhoeve in Kamerik.
• Koos en Monique van der Laan van de Beekhoeve in Kamerik. Foto: Floris Bakker

'Plan moet wel uitvoerbaar zijn'

kamerik • Aankomende zondag vindt de presentatie van de plannen plaats tijdens een speciale Grond Markt. Het beste idee zal daadwerkelijk worden uitgevoerd op het land van de biologische boerderij in Kamerik. Monique en haar man Koos weten globaal hoe de plannen eruit zien, "maar ik ben heel nieuwsgierig naar de uitwerking ervan. Voor ons is het ook een verrassing."

Klaptafeltjes

De Beekhoeve levert al enkele jaren (karne)melk en boter aan MOMA, een bedrijf dat in Amsterdam zuivelproducten verkoopt van boeren rond de stad. Dat gebeurt vanachter klaptafeltjes die op verschillende pleintjes in de hoofdstad worden neergezet. Daar zit een idee achter. "MOMA probeert via melk - en al die andere producten - een verbinding te leggen tussen stad en platteland", weet Monique.

De missie van MOMA is om ‘de stad wakker te schudden', bewust te maken van wat voor waardevols er op de boerderij wordt gemaakt. Iets waar Monique zich goed in kan vinden. "De afstand tussen boer en burger is de laatste jaren toegenomen. Wij proberen die afstand ook hier op onze boerderij te verkleinen, door ons bedrijf open te stellen en onze eigen producten te verkopen in de boerderijwinkel. Klanten zien dan met eigen ogen waar hun voedsel vandaan komt."

Maar dat ook het landschap een wezenlijk onderdeel is van de voedselketen, is volgens Monique wat lastiger over te brengen. "Je ziet hier op een mooie dag hordes fietsers en wandelaars voorbijkomen. Die staan er niet bij stil dat het landschap waar ze zo van genieten wordt beheerd door boeren. Er zijn echter (door schaalvergroting, red.) steeds minder boeren waardoor het lastiger is het landschap te houden zoals het nu is. En er liggen genoeg bedreigingen op de loer. Denk aan de aanleg van wegen, woonwijken, windparken en zonnevelden."

Zorg

Het was MOMA die het Grond Verbond bedacht: een verbond tussen boer en burger om samen zorg te dragen voor het landschap. Vijftien burgers, verenigd in de 'Grond Verbond Denktank'dachten de afgelopen maanden na over het herstel van het landschap en maakten plannen om De Beekhoeve 'natuurinclusiever' te maken. Dit in samenspraak met de boeren, "want het moet natuurlijk wel praktisch uitvoerbaar zijn", aldus Monique. Ze hoorde creatieve ideeën. Zo ligt er een plan voor een nieuwe indeling van de kippenakker en een plan om de 'natte' walnotenboomgaard droger te krijgen.

In totaal kwamen de deelnemers zes keer op de boerderij, om te werken aan hun plannen. Monique vond dat best bijzonder. "Ze hebben er behoorlijk wat vrije tijd in gestoken. Telkens moesten ze nagaan of het plan dat ze hadden bedacht wel haalbaar is. Heel leuk, want zo ervaren ze waar wij boeren bijna dagelijks tegenaan lopen."

Na de presentatie mogen de aanwezigen meebeslissen over de plannen. De Grond Markt op De Beekhoeve (Van Teylingenweg 172) op zondag 24 april begint om 13.00 uur. Aanmelden kan via: www.grondmarkt.eventbrite.nl.

Floris Bakker