Meer coronasteun voor culturele sector

woerden • Het geld is bestemd voor amateurverenigingen, zelfstandigen en professionele organisaties die door de coronacrisis het water aan de lippen staat.  

Hoewel de coronamaatregelen zijn opgeheven, ondervindt het Woerdense culturele leven hier nog veel negatieve effecten van. Verenigingen verloren leden en misten inkomsten uit optredens, terwijl de vaste lasten doorliepen. Zelfstandigen in de culturele sector zochten noodgedwongen ander werk. Instellingen hebben te maken met een enorme werkdruk door uitval van medewerkers en door extra werkzaamheden. 

Om de culturele basis in de stad en dorpen weer op orde te krijgen helpt de gemeente, met financiële steun van het Rijk, hen weer op het niveau van voor de coronacrisis te komen.

Nieuwe perspectieven

“Cultuur is van onschatbaar belang voor de samenleving”, verklaart wethouder George Becht. “Het brengt mensen bij elkaar, daagt uit en biedt nieuwe perspectieven. In de coronacrisis zagen we dat steeds opnieuw bevestigd. Woerdenaren misten hun zangkoor of hun muziekles, hun bezoek aan de bibliotheek, het museum, voorstellingen en evenementen, hun werk of vrijwilligerswerk in de culturele of erfgoedsector. Dit steunpakket moet ervoor zorgen dat Woerdenaren kunnen blijven genieten van een rijk cultureel aanbod.”
De gemeente opent een regeling waar zelfstandigen een impulssubsidie tot maximaal 5.000 euro kunnen aanvragen voor de herstart van hun werkpraktijk. Het is voor het eerst in Woerden dat er zo’n regeling voor zelfstandigen beschikbaar is. Hij is bedoeld voor uitvoerend kunstenaars en ondersteunende functies, zoals technici, producenten, kunstdocenten en anderen. Amateurverenigingen kunnen een subsidie tot maximaal 2.500 euro aanvragen om weer op te starten en hun vereniging een impuls te geven. Het Cultuur Platform Woerden voert beide regelingen uit.

Grote wissel

Om de professionele organisaties Het Klooster, Stadsmuseum, Bibliotheek Het Groene Hart en KUVO te helpen bij hun herstel keert de gemeente eenmalig een extra subsidie van 20.000 euro per organisatie uit. De coronacrisis heeft een grote wissel op hen getrokken. Ze hadden en hebben te maken een hoge werkdruk, inkomstenderving, uitval van personeel en de inhuur van externen, met overuren in eigen tijd, met hogere ziektekostenpremies, de inhuur van extra ruimtes om voldoende afstand te kunnen bewaren, en meer. Daarnaast hebben ze zich extra ingezet om bij te dragen aan Woerden 650.

Het totale pakket vormt een aanvulling op het eerdere noodpakket voor cultuur uit 2021, waarin de gemeente 572.000 euro vrijmaakte om het lokale culturele leven in stand te houden en te innoveren.