Move the date!


FOTO

Jolanda Zwetsloot schrijft namens Zero Waste Groene Hart maandelijks een artikel om mensen te informeren en inspireren over een zo afvalarm leven. Niet alleen verpakkingsvrij, maar duurzaamheid in de breedste zin van het woord, is waar ze Woerden en omstreken bewust van wil maken.

Op 12 april 2022 maakte Woerden, kaasstad van het Groene Hart, bekend dat de kaasvoorraad voor heel 2022 op is. In heel Woerden en omstreken, zelfs in heel Nederland is geen Woerdense kaas meer te krijgen. Een ramp voor veel mensen. Wat moet ik nou op m’n brood doen, bij de borrel eten en hoe moet dat met de kaasmarkt en de graskaasdagen?

12 April 2022, Overshoot day voor Nederland. Een dag om ons bewust te maken dat we meer van de aarde gebruiken, dan dat we teruggeven. Vanaf 1 januari tot nu hebben wij meer van de natuur gebruikt dan de planeet dit jaar nog kan regenereren. Als iedereen in de wereld zou leven zoals wij Nederlanders, dan zouden we 3,6 aardes nodig hebben om in onze behoeftes te voorzien. En we hebben maar één aarde. Dus blijft er weinig over voor onze kinderen.

Uitdaging

En wat nu dan? Ik zie het als een gezamenlijke uitdaging en verantwoordelijkheid om binnen de grenzen te komen van wat de aarde aan kan.  Alle tips die ik kan geven gaan in deze column niet passen en zijn bovendien altijd afhankelijk van je eigen situatie.

Een goed begin is daarom het in kaart brengen van je eigen impact. Op https://mijnverborgenimpact.nl/ zie je in één oogopslag wat jouw grootste impacts zijn, wat je al goed doet. Én waar je echt makkelijk het verschil kunt maken. Iedereen kan wat doen binnen zijn cirkel van invloed op een manier die bij hem past. Hoeveel fijner is het om vanuit je eigen kracht wat te doen in plaats van machteloos toe te kijken.

Vissen

In 1676, tijdens het beleg van Woerden, toen alle voorraden in de stad op waren kwam de natuur ons te hulp. Grote vissen zwommen door de Rijn de stad in, zo werden de Woerdenaren gered van de honger. Nu in het feestjaar kunnen we gelukkig zelf kiezen: maken we alles op en wachten we op een nieuw ‘Wonder van Woerden’? Of passen we ons aan en zorgen we zelf voor een houdbare toekomst?  

Wil je hier eens over doorpraten? Heb je vragen of wil je advies. Voel je welkom in de duurzaamheidswinkel in Woerden, geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur

q  www.duurzaamwoerden.nl