Bestrijding gevreesde rups

woerden • De gemeente Woerden gaat deze zomermaanden actief de eikenprocessierups bestrijden. De brandharen van deze rups zorgen voor irritatie. 

Bij de bestrijding gebruikt de gemeente een combinatie van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Dit om de verspreiding van de eikenprocessierups zo veel mogelijk te voorkomen. Eén van die middelen is de inzet van natuurlijke vijanden van de rups, zoals vogels en insecten. Vogels als koolmezen, pimpelmezen, mussen en spreeuwen eten de rups graag op. Ook zijn er verschillende soorten insecten die eitjes leggen in de eikenprocessierups. De larve die uit het eitje komt, doodt de rups. Om de natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken, hangt de gemeente op verschillende locaties nestkastjes op voor vogels. 

Bloemrijke bermen

Om meer insecten aan te trekken wordt geïnvesteerd in bloemrijke bermen door het aanplanten van verschillende soorten planten- en bloemenmengsels. Dit om het natuurlijke evenwicht van bloemen, insecten en vogels (ecosysteem) te versterken. Zo ontstaan er betere leefomstandigheden voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Aaltjes

Een andere manier om de eikenprocessierups te bestrijden, is met aaltjes (kleine wormpjes). De gemeente spuit de aaltjes 's nachts in de eikenbomen. Dit wordt vooral gedaan in drukbezochte gebieden waar minder ruimte is voor een bloemrijke berm, zoals de binnenstad. Ook spuit de gemeente de aaltjes in de eikenbomen rondom scholen, zorgcentra en drukke fietspaden. Eind april zijn alle eikenbomen al ingespoten. In de tweede week van mei gebeurt dat nog een keer. Daarnaast worden de eikenbomen regelmatig gecontroleerd. Het kan zijn dat er nesten worden aangetroffen. Deze worden dan weggezogen.