• De Rembrandtbrug gaat fors meer kosten.
• De Rembrandtbrug gaat fors meer kosten. Stockfoto

Zorgen over kosten Rembrandtbrug

woerden • De Rembrandtbrug dreigt fors meer te gaan kosten dan waarop de gemeente Woerden eerder had gerekend. Inwonersbelangen vindt dat er een streep moet door het project. "Dit is veel te duur voor de gemeenschap." 

De Rembrandtbrug, die over de Oude Rijn komt te liggen, moet Woerden-West ontlasten van de grote verkeersstroom die daar elke dag door de wijk gaat. Vanwege stijgende bouwkosten valt de bouw 10 miljoen duurder uit. In plaats van 21,5 miljoen euro zal de brug de gemeente zo'n 31,5 miljoen euro kosten. "Ik verwacht niet dat dit haalbaar is voor Woerden", verklaarde raadslid Jan-Hubert van Rensen van Inwonersbelangen eerder bij RPL-FM. Hij heeft schriftelijke vragen ingediend. 

Verkiezingen

Het tijdstip waarop het college naar buiten komt met het nieuws roept bij hem vragen op. "Het kan bijna niet anders dan dat deze informatie ook geruime tijd voor de verkiezingen beschikbaar was." De versterkte informatie is in zijn ogen ook niet volledig. "In de berekeningen wordt een rekenrente gebruikt van 1,5 procent. Iedereen die het nieuws een beetje volgt weet dat de rente gaat stijgen de komende periode. Dus rekenen met 1,5 procent is jezelf rijk rekenen. De 10 miljoen overschrijding van nu wordt dus nóg hoger." 

Hij wijst ook op andere risico's, zoals de juridisch-bestuurlijke risico's. Zo kunnen beroep- en bezwaarschriften tot grote vertragingen leiden Er is ook niets te zeggen over de ontwikkeling van de vastgoedprijzen. Van Rensen: "Bedrijfspanden en woningen moeten worden opgekocht, om ze vervolgens te slopen ten behoeve van de toegangswegen naar de brug. De verwachting is dat de vastgoedprijzen nog wel een tijdje stijgen. En welke alternatieven krijgen de bewoners en ondernemers aangeboden? Of betekent het bijvoorbeeld dat Woerden het risico loopt dat deze bedrijven - en de daarmee verbonden werkgelegenheid - gaan verdwijnen uit Woerden?"

Meer inzicht

Bij grote projecten, zoals de bouw van de Rembrandtbrug, is het gebruikelijk dat risico's permanent bewaakt worden. Dit omdat ze een grote impact hebben op de gemeentelijke financiën van Woerden. Inwonersbelangen wil dat het college meer inzicht geeft, bij voorkeur door het verstrekken van documenten waaruit blijkt hoe de risico's bewaakt en beheerst worden. "Daarbij hebben wij ook de vraag gesteld wanneer en waar het punt ligt dat het college van oordeel is dat dit project gestaakt moet worden."