Bedankt

Na een noodzakelijke onderbreking vanwege het verlies van onze dochter Rosa, ben ik er weer aan toe om mijn tweewekelijkse column terug op te pakken. Mijn dank gaat allereerst uit naar alle gastcolumnisten van de afgelopen maanden. Bas, Mart, Simon, Cees, Sytske, Elias, Daniel en Erwin hebben op mijn verzoek hun pennen opgepakt en ieder vanuit hun eigen perspectief op Woerden en de wereld met verve mijn plaats in de Woerdense Courant ingevuld.
Mede dankzij hen hebben Anouk en ik de ruimte kunnen nemen om ons verlies te trachten een plek te geven. Hoewel wij ondanks de verstreken tijd weten dat wij het verdriet en onze dochter altijd bij ons zullen dragen. En hoe verdrietig ook en hoe zeer er nog het nodige aan rouw te slijten valt, hebben wij een enorm voorrecht gehad om uit alle hoeken steun en troost te krijgen. Wij hebben zondermeer mogen ervaren hoe betrokken de Woerdense gemeenschap is en welke waarde dit voor een mens heeft. Dank aan iedereen die op zijn of haar eigen manier ons heeft gesterkt.
Wij hopen dat ook anderen zich in hun verdriet gesteund weten en voelen door de betrokkenheid die er in Woerden is. De kracht van een kaartje, een bloemetje, aandacht, een goed gesprek of de wetenschap dat iemand er is, is onbetaalbaar. Ongeacht de vorm en de woorden of het logische gebrek daaraan.
Uiteraard heeft dit verlies op zijn eigen manier mijn perspectief op de wereld beïnvloed. Ik heb dan ook even goed moeten nadenken over hoe ik de draad weer op kan pakken met de columns. En ondanks dat ik het voorrecht heb dat wij er deze weken nog even met zijn tweeën tussenuit zijn, om een aanloop te kunnen nemen om weer nieuwe uitdagingen aan te gaan, en ik en passant dit stukje zit te tikken in de zon op een dakterras in Cordoba met 30 graden, merk ik dat het niet zomaar meer een gegeven is om weer ludieke stukjes te schrijven. Al dan niet tot vermaak of grote ergernis.
Maar vrees niet, ik ben niet verbitterd geraakt en blijf vol optimisme. En ik voel dat ik weer een leuker mens aan het worden ben. Het borrelt inmiddels aan alle kanten en er zijn genoeg ontwikkelingen in Woerden waar ik een mening over heb en meer dan voldoende zaken in Nederland, Europa en de wereld die mij zorgen baren. Maar voor nu houdt ik mij kruit nog even droog en volsta ik hier nu vooralsnog met aan een welgemeend bedankt. Op naar de volgende (echte) column!