• Tekenaar Robert Leander en schrijver Baaike Brand met 'Nieuwe baan'.
• Tekenaar Robert Leander en schrijver Baaike Brand met 'Nieuwe baan'. Foto: Marijke Abbink

Voorleesavond Taal & Teken op 1 juni

woerden • Feest op het Kerkplein, het Exercitieveld onder water, de Rode Ruiter die de helpende hand biedt, iemand die het dak van de stad maait, rivaliteit tussen de natten en de drogen.

Allemaal ingrediënten van de verhalen met het thema ‘Woerden wordt vervolgd!’, geschreven en van een illustratie voorzien door deelnemers aan het project Taal & Teken van stichting KUNSTaandenRIJN. De verhalen zijn te beluisteren op woensdagavond 1 juni om 19.00 uur in de Woerdense bibliotheek.

Fantasievolle verhalen

In Taal & Teken - voor- en mede gefinancierd door Woerden 650 - gingen twaalf koppels van telkens een schrijver en een tekenaar aan de slag onder leiding van de professionele tekendocent Marijke Abbink en schrijfdocent Winny van Rij. Het thema: ‘Woerden, wordt vervolgd!’, bood de deelnemers de mogelijkheid om te fantaseren over de toekomst van Woerden en de Woerdenaren. Het resultaat? Twaalf unieke geïllustreerde verhalen waarbij water opmerkelijk vaak voorkomt, met straten of velden die onder water staan of lieden die in elkaars vaarwaar zitten. Wat ook opvalt is dat in veel verhalen de verbinding een belangrijke rol speelt.

Unieke samenwerking

De deelnemers waren enthousiast over het project. Via speeddaten werden de koppels gevormd en dat pakte goed uit, hoewel er ook wel wat uitdagingen waren. "Iedereen moest toch de samenwerking boven de eigen ideeën stellen en dat leverde in ieder geval voldoende gespreksstof op", laat Winny van Rij weten. "Tekenaars probeerden nog wel eens het hele verhaal in een tekening te vatten, maar dat gaat natuurlijk niet", aldus Marijke Abbink. "Het is een momentopname, zie het als de cover van een boek." Dat boek komt er hopelijk ook nog, een bundel met daarin alle verhalen en tekeningen.

Wethouder leest ook

De tekeningen zijn van dinsdag 31 mei tot en met zaterdag 19 juli te bewonderen in de bibliotheek. Bij de tekening vindt de bezoeker een alinea tekst uit het bijbehorende verhaal. De schrijvers lezen de complete verhalen voor op woensdagavond 1 juni vanaf 19.00 uur en de tekenaars geven daarbij een toelichting op hun werk. Wethouder George Becht zal het eerste verhaal voorlezen waarmee de voorleesavond officieel van start gaat en de expositie geopend wordt. "De toegang is gratis voor iedereen en aanmelden is niet nodig", aldus Elly Waterman van KUNSTaandenRIJN.