• Vogels kijken vanuit de fluisterboot Blauwjantje.
• Vogels kijken vanuit de fluisterboot Blauwjantje. Foto: Martin Stevens

Excursie op Nieuwkoopse Plassen

woerdense verlaat • In mei en juni is er bijna dagelijks een excursie op de Nieuwkoopse Plassen. Dit omdat het gebied gedurende deze maanden volop in bloei staat. 

Fluisterboot Blauwjantje brengt bezoekers gedurende twee uur langs de mooiste plekjes in de omgeving. Tijdens de vaartocht delen de boswachters van Natuurmonumenten hun kennis over dit natuurgebied midden in het Groene Hart. Volgens boswachter Juriaan van Leeuwen laat het natuurgebied zich perfect ontdekken per boot. "Zonder verrekijker ga ik niet de plassen op, er is altijd wat te zien!", zegt hij. "Grote kans dat je tijdens de vaartocht een purperreiger, zwarte stern en zelfs de lepelaar kunt bewonderen." 

Naast het gekwetter van de vogels, vallen vooral de kleuren van het gebied op. Van Leeuwen: "De plassen staan in bloei. Het schone water van de Nieuwkoopse Plassen trekt ook planten aan die dat nodig hebben. Denk hierbij aan de grote ratelaar en de echte koekoeksbloem. En wat veel mensen niet weten, is dat er ook orchideeën in het gebied groeien."

Voor kinderen zijn er iedere woensdagmiddag speciale tochten: watersafari's van OERRR. Met zoekkaarten, loeppotjes en schepnetjes zoeken ze naar de dieren die in het Nieuwkoopse Plassengebied wonen. Op www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop is alle informatie te vinden over de excursies.