• Carla Regina voor de Opstandingskerk.
• Carla Regina voor de Opstandingskerk. Foto: Winny van Rij

Muzikaal feest voor heel Woerden

woerden • Voor de vierde keer vindt in Woerden het Opera Viva Festival plaats. Bezoekers kunnen dit jaar onder meer meedoen aan een 'meezingworkshop'.

Onder leiding van Carla Regina oefenen deelnemers op zaterdag 11 juni 's middags om 16.00 uur het slotlied 'Leef', om het 's avonds tijdens de voorstelling 'Rampjaar ANNO NU' in de Opstandingskerk met elkaar te zingen. Iedereen kan zich opgeven. Vrijwilligers van organisaties zoals Inloophuis ‘Leven met kanker’, House of Hope en andere organisaties mogen gratis meedoen. Mail hiervoor naar: info@operavivafestival.nl. 

De workshop past helemaal in wat de artistiek leider uit Italië nastreeft: opera en vooral muziektheater dichter bij de mensen brengen. "Met een boodschap die veel mensen emotioneel aanspreekt", vertelt ze. "We verweven het rampjaar van 1672 met wat we nu meemaken", legt Regina uit. "Eerst corona, daarna de oorlog in de Oekraïne." In de voorstelling worden de twee periodes met elkaar vergeleken, tot ze uiteindelijk samenvloeien. "Er zijn zoveel overeenkomsten: onrust, mentale problemen, angst voor het vreemde. In het verhaal leert de moderne groep van de oude groep. Zo ontstaat er samenwerking, saamhorigheid en liefde voor elkaar." 

'Voorgerecht' van deze voorstelling is ‘Opera 4 Peace’, waarin Oekraïense liederen te horen zijn. Burgemeester Victor Molkenboer zal er deze avond bij zijn.

Ambassadeur

Bij de voorstelling ‘L'Elisir d'amore’ op zondagmiddag 12 juni in Het Klooster is de Italiaanse ambassadeur te gast. Deze voorstelling speelt zich af in het Woerdense gemeentehuis. Regina: "We volgen de voorbereidingen van de viering van 650 jaar stad en zien in het verhaal medewerkers en sponsors en horen insight jokes." 

En er is meer. Het festival start op vrijdag 3 juni al met een workshop ‘Maak je eigen liefdeselixer', om alvast in de stemming te komen. Op vrijdagochtend 10 juni is er een gratis popopera in wijkcentrum Sinar Maluku, op zaterdagochtend 11 juni een gratis koffieconcert in de Opstandingskerk en op zaterdagmiddag 11 juni een gratis lunchconcert in Kapel Weddesteyn. "Hiermee willen we iets teruggeven aan de samenleving, want we kunnen dit doen dankzij de steun van sponsors en publiek. We komen echt naar de mensen toe."

q  www.operavivafestival.nl