Verpakkingsvrij winkelen in Woerden

woerden • Waar kun je verpakkingsvrij winkelen in Woerden? Inwoners komen daar achter door mee te gaan met de Zero Waste wandeltour die op woensdag 1 juni en zaterdag 4 juni wordt gehouden. 

Samen met een gids van Zero Waste Groene Hart lopen (of fietsen) deelnemers langs winkels en organisaties waar je met eigen bakjes, zakjes en potjes boodschappen kan doen. Dat zijn er volgens Jolanda Zwetsloot van Zero Waste Groene Hart aardig wat, "en er komen er elk jaar meer bij." Ze noemt supermarkt de Middellandse Zee aan de Nieuwstraat als voorbeeld. "Daar kun je met een bakje langs om nootjes in te doen. Of groenten die je in je eigen tas mee naar huis neemt." Maar ook een winkel als Holland & Barrett verkoopt zero waste producten. "Die winkel verkoopt onder meer shampoo bars in een kartonnen verpakking, dus niet in een plastic fles."    

Deuren

Helemaal bijzonder vindt Zwetsloot De Terugwinning, een stichting waar medewerkers (veelal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) van oude materialen iets nieuws vervaardigen. "Van drie oude fietsen maken ze bijvoorbeeld één nieuwe fiets", legt ze uit. "En van oude hardhouten deuren, die overblijven na renovatie van sociale huurwoningen, maken ze tafels en vogelhuisjes. Zo mooi! Vroeger belandden die deuren direct bij het afval." 

Stompjes

Ook bij Atelier Buitengewoon in het centrum van Woerden maken ze van alles van restproducten. Zo maken ze van stompjes van oude kaarsen weer nieuwe kaarsen en van oude spijkerbroeken allerlei kleurrijke tasjes. Verder noemt Zwetsloot de Brediustuin waar je met een strippenkaart biologische groenten kunt kopen. En 50/50 Coffee, het koffietentje waar je koffiebonen en gemalen in je eigen blik kunt halen. "Hier sluiten we de tour ook af, met koffie of thee voor de liefhebbers." 

De wandel- en fietstour start op woensdag 1 juni en zaterdag 4 juni om 11.00 uur vanaf de Duurzaamheidswinkel in de Voorstraat. Om 14.00 uur is er op beide dagen nog een tweede wandeltour. Meedoen kost 5 euro. Tickets zijn online verkrijgbaar via onderstaande website. 

q  www.zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours/