Heeft er zorgmijding plaatsgevonden in Woerden?

woerden • Zo'n drieduizend vrouwen uit Woerden konden vorig jaar voor preventief borstonderzoek niet terecht in hun eigen woonplaats. Ze moesten naar Utrecht, Maartensdijk of Vianen. Inwonersbelangen wil nu weten of dit heeft geleid tot zorgmijding. 

“Het zou jammer zijn als mensen, vanwege een te grote reisafstand, niet meer deelnemen aan deze waardevolle onderzoeken", stelt Jeanet de Mari van Inwonersbelangen. "Als dit een te grote groep is dan neemt de kans toe dat vrouwen met kanker geconfronteerd worden, iets wat mogelijk te vermijden was geweest." 

Er is daarom aan stichting Bevolkingsonderzoek Nederland gevraagd om na te gaan of er zorgmijding heeft plaatsgevonden. De Mari wil weten wat de opkomst ten opzichte van het aantal vrouwen dat uitgenodigd was. En dit in relatie tot voorgaande jaren. 

Antonius Ziekenhuis

Na vragen uit de gemeenteraad is duidelijk geworden dat het Antonius Ziekenhuis in Woerden de benodigde apparatuur in huis heeft voor het bevolkingsonderzoek. Jeanet de Mari: "Zou het niet mooi zijn dat het Antonius zijn apparatuur en ruimte beschikbaar stelt. En dat Bevolkingsonderzoek Nederland met hun mensen een inhaalslag kan doen. Natuurlijk alleen als mocht blijken dat er een grote groep vrouwen afgezien heeft van het onderzoek." 

Inwonersbelangen heeft deze vraag ook voorgelegd aan de stichting.