• Opening Elsa Hoeve door wethouder Georrge Becht.
• Opening Elsa Hoeve door wethouder Georrge Becht. Foto: Paul van den Dungen

Opening van vernieuwde Elsa Hoeve

woerden • Aan de Barwoudswaarder in Woerden ligt, omgeven door weilanden, boerderij Elsa Hoeve. Het is geen gewone boerderij, want het geloei van koeien of het gemekker van schapen ontbreekt. Het is eerder de stilte die opvalt. Op het erf, bij de opstallen eromheen en in de tuinen is volop bedrijvigheid. Elsa Hoeve is een zorgboerderij van Parkub, een bedrijf dat zich hier sinds begin dit jaar inzet voor mensen die moeite hebben om mee te draaien in de maatschappij. Het bedrijf houdt zich bezig met ambulante begeleiding, mentorschap vanuit diverse rechtbanken, dagbesteding en wonen.

Meedoen

Dennis Buis, eigenaar, bestuurder en oprichter van Parkub, vertelt dat participeren - oftewel meedoen in de samenleving - het belangrijkste doel is voor de cliënten. "Onze missie is om deze kwetsbare mensen te ondersteunen zodat zij hun leven, binnen hun eigen mogelijkheden, kunnen voortzetten. Ons streven is dat iedere deelnemer zich hier kan ontwikkelen tot een gezonde en evenwichtige volwassene die volwaardig deelneemt aan de samenleving."

De naam Parkub is een samenvoeging van de woorden 'Participatie' en 'Kubus'. Het is volgens Buis erg belangrijk dat elke deelnemer op zijn eigen manier betrokken is bij de maatschappij en een bijdrage kan leveren. "Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend en makkelijk. Een kubus is veelzijdig; onze deelnemers ook. Kubus staat voor het maatwerk dat we leveren."

De ambulante begeleiding vindt plaats in West-Utrecht, maar ook in Woerden, Harmelen en De Ronde Venen. In totaal maken zo’n 250 cliënten gebruik van de diensten van Parkub. Zo ook hier aan de Barwoudswaarder, waar de deelnemers naar hartenlust timmeren, schilderen en in de tuin werken. Overal is bedrijvigheid. Elke deelnemer doet dat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.

Grapjes

Het is pauze. Aan de grote lange tafel in de keuken van de boerderij zitten cliënten en begeleiders koffie te drinken. Er worden grapjes gemaakt en hier en daar klinkt een lach. Veel van de deelnemers zaten eerder bij andere zorginstellingen zoals Abrona, Kwintes. Of ze zijn via de gemeente op de Elsa Hoeve gekomen. De zorgboerderij is alle werkdagen van de week geopend. 'Groei door Doen' is de slogan die Parkub gebruikt.

Bier

Het team van de zorgboerderij bestaat uit vier krachten in loondienst en vier vrijwilligers. Die houden zich voornamelijk bezig met het begeleiden van de cliënten. Maar er is meer te beleven op de boerderij, vertelt Buis. "Voor alleenstaanden is hier een eetclubje actief. Dat draagt bij aan de sociale contacten van de cliënten. Verder hebben we een ruimte, het ‘Ciderhuis’ genaamd, waar we distilleren en bier brouwen. Dit alles op heel kleine schaal."

Het laatste half jaar hebben er veel veranderingen plaatsgevonden in en rond de Elsa Hoeve. Nadat Parkub begin dit jaar de werkzaamheden overnam van Ameco (een organisatie die jongvolwassenen begeleidt met een afstand tot de arbeidsmarkt), is direct begonnen met het opknappen en herinrichten van het terrein en de hoeve. Begin deze maand vond de opening plaats. Wethouder George Becht kwam langs voor de officiële openingshandeling en om een kijkje te nemen op de Elsa Hoeve. Binnenkort opent Parkub nóg een nieuwe locatie, in Harmelen. 

Parkub is nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met Dennis Buis via: 06-48120736. 

Paul van den Dungen