• Columnist Junior Brandenburg.
• Columnist Junior Brandenburg. Foto: Willem Jan Ritman

Column Junior Brandenburg: Regelen

Algemeen

Vanuit de politieke wandelgangen weten wij inmiddels dat er, als alles op zijn plaats valt in de besprekingen en afstemmingen, na het zomerreces een nieuwe coalitie zal starten. Een nieuw college dat gestoeld zal zijn op een christelijke basis met een rukje naar links en een vleug lokaal populisme. Uiteraard kijken wij allemaal vol spanning uit naar de mensen en de plannen die de aankomende jaren in politiek leidend zullen zijn voor onze stad en dorpen. Links en rechts wordt er nu door de pratende partijen gedroomd, geschoven, uitgewisseld en gewaterbijdewijnd. Een mooi moment om te kijken of we hen nog kunnen inspireren tot mooie mogelijke verbeteringen voor onze gemeente.

De afgelopen jaren heeft het ambtelijke apparaat aan de hand van het WOW programma geleerd dat het leuk en handig is om dichter bij de samenleving te staan, begrijpelijk te communiceren en per definitie een positieve toon en insteek te hanteren. Op vele afdelingen hebben inwoners de vruchten mogen plukken en is er een zicht- en voelbare verandering. Het valt niet geheel uit te sluiten dat deze ook deels samenvalt met een nieuwe generatie of dat ZZP-ende inhuur-ambtenaren überhaupt anders (commerciëler) in de wereld staan, maar er is hoe dan ook een positief resultaat. Het programma verdient het dan ook zeker om voortgezet en verder uitgebreid te worden. Voortgezet omdat nog niet iedereen het even goed begrepen heeft, en uitgebreid omdat er nog mooie kansen liggen. 

U heeft ongetwijfeld de inmiddels bekende rare posters van Woerden Wijzer weer langs de kant van de weg zien staan. Een lokaal loket waar je (laagdrempelig is de bedoeling) terecht kunt met allerhande sociale vraagstukken. Eén telefoonnummer en hoppa, aan de slag met begeleiding en hulp in de juiste richting. Ik wil voorstellen dat wij dit ook uitrollen naar het gemeentehuis in algemene zin. Een stevig bemand voorportaal met vrouwen en mannen die er zin in hebben. Maakt niet uit welke vraag je hebt aangaande de gemeente, maar bel of mail ze en ze gaan aan de slag en zorgen dat je op de juiste plek terecht komt en dat je daadwerkelijk geholpen wordt. En lukt of loopt het niet, dat je weer bij ze terecht kunt voor verdere hulp. En dat is dus niet een wegwijsfunctie a la hoe een van de pieten in het verleden Sinterklaas onbeholpen moest helpen. Nee, het is meer een Bob de Bouwer functie. Kunnen wij het regelen? Nou en of!