• Nasir Lalout op het trapveldje in het Greftpark.
• Nasir Lalout op het trapveldje in het Greftpark. Foto: Floris Bakker

‘Jongeren in Woerden-West voelen zich niet gehoord’

Algemeen

WOERDEN • Jongeren in Woerden-West voelen zich in de steek gelaten door het stadsbestuur. Zij vragen al langer om een Cruyff Court of buurthuis.

Ramen zijn ingegooid of met houten platen dichtgespijkerd. De entreedeur is volgespoten met graffiti. En langs de muren van het gebouw staat het groen metershoog. Voormalig buurthuis De Badkuip op de hoek van de Boerendijk met de Hoge Rijndijk in Woerden verkeert in een verwaarloosde staat. “Zonde hé”, zegt Nasir Lalout (16) terwijl hij door een raampje tuurt. “Tot een paar jaar geleden was dit een populaire plek. Jongeren uit heel Woerden-West kwamen hier om te gamen, te poolen, huiswerk te maken of om gewoon lekker te chillen.”

Andere leeftijdsgroepen
Er is nu geen enkele plek waar jongeren uit de wijken Schilderskwartier, Molenvliet en Bloemen- en Bomenkwartier elkaar kunnen ontmoeten. Alleen De Plint is er, “maar dat kun je niet echt een buurthuis noemen. Ze richten zich daar ook op andere leeftijdsgroepen, zoals ouderen.” Ook op straat is het lastig, weet Nasir uit ervaring. “Als je ergens zit, gaan omwonenden al gauw klagen. Dan schreeuwt er iemand vanaf zijn balkon dat je weg moet. Of ze bellen de politie of handhaving die je wegsturen.”

Het gebrek aan plekken om elkaar te ontmoeten is iets waar jongeren al jaren over klagen. De gemeente beloofde in het verleden ‘van alles’, maar er kwam niets. “Blijkbaar wil Woerden niet investeren in jongeren”, vermoedt Nasir. Hij geeft als voorbeeld het Cruyff Court. “Al sinds 2007 vragen jongeren om een kunstgrasveld in het Greftpark. Daar ligt nu een trapveldje vol gaten met verroeste doeltjes. De aanleg van een Cruyff Court kost een ton, waarvan 35.000 euro wordt gesponsord. Iedere keer weer hoor je hetzelfde argument: er is geen geld. We kijken nu of we zelf fondsen kunnen werven.”


• De Badkuip, het gebouw van YMCA Woerden, deed voor corona nog dienst als buurthuis. Nu is het dicht en doelwit van vernieling. Foto - Floris Bakker

Frustratie
Jongeren in de wijken voelen zich in de steek gelaten, merkt Nasir. De frustratie neemt toe. Dat vindt hij niet zo gek. “Er zijn nauwelijks faciliteiten voor jongeren, zoals speelveldjes. Dat is al jaren zo, want ook de generaties voor was er te weinig te beleven. Het zou leuk zijn als er voor de volgende generaties meer te doen is in de wijken, dat je het patroon doorbreekt.” Nasir wil opkomen voor jongeren uit Woerden-West en ze een stem geven. Daarom is er op zijn initiatief op dinsdag 7 juni (aanvang 20.00 uur) een debat in De Plint. “Vijftien jongeren komen vertellen wat ze missen in hun wijk. Ik heb de burgemeester, wethouders en raadsleden gevraagd om langs te komen. En ook de politie en handhaving heb ik een uitnodiging gestuurd. Mijn doel is om de politiek en jongeren dichter bij elkaar te brengen.”

Positieve kanten
Dat het Schilderskwartier met een slecht imago kampt, vindt Nasir jammer. Hij probeert ook de positieve kanten van zijn wijk te laten zien, onder meer met Boys TV. Samen met zijn vrienden Riad, Maysour en Zohair maakt hij video’s die op YouTube zijn te vinden. Maar de jongens doen meer. Zo organiseren ze bijna dagelijks in samenwerking met jongerenwerkers van Buurtwerk, activiteiten zoals voetbaltoernooitjes en knutselmiddagen in De Plint. “Het Schilderskwartier echt niet zo’n gevaarlijke plek hoor”, zegt Nasir. “Dat beweerde de gemeente ooit eens, maar dat was na de rellen. Tegenwoordig is het echt anders. Ik woon al bijna 17 jaar in deze wijk en voel me hier prima.”

Opgeven voor het debat kan via: Boys.tv@hotmail.com. Wethouders Tymon de Weger en Arjan Noorthoek zullen namens het college de debatavond bijwonen.