• Erik Kroon laat de applicatie zien op zijn smartphone.
• Erik Kroon laat de applicatie zien op zijn smartphone. Foto: PR

Eindelijk weer een Triathlon Woerden

Algemeen

WOERDEN • Twee jaar op rij kon de triathlon van Woerden niet doorgaan. Maar op Tweede Pinksterdag (6 juni) gaat de 36e editie toch echt plaatsvinden.

Om stipt 13.00 uur klinkt er die dag een kanonschot in Woerden. Hét teken voor deelnemers om te starten met het zwemonderdeel. Woordvoerder Erik Kroon kijkt er naar uit. “Dat is altijd een prachtig moment, met al die mensen langs de kant van de haven.” Precies duizend meter moeten de triatleten afleggen die een kwart doen, in water dat minimaal 13 graden Celsius moet zijn. Maar dat lijkt geen probleem. “De eerste keer dat we hebben gemeten (op 22 april), lag de temperatuur van het water in de Singel rond de 15 graden. Dus komt dus wel goed.”

Wisselzone
Na het zwemmen volgt een spannend moment. In parkeergarage Castellum is de wisselzone, de plek waar deelnemers hun wetsuit uittrekken om zo snel mogelijk op de fiets te stappen. Volgens Kroon is menig wedstrijd hier beslist. “Je kunt in die zone tijd winnen óf verliezen op je concurrenten. Voor de wedstrijd leggen de deelnemers hun spulletjes zo neer, dat ze snel weer verder kunnen.”

Na de wissel fietsen de triatleten, die een kwart doen, 40 kilometer om vervolgens nog eens 10 kilometer hard te lopen. Eindpunt is het Kerkplein waar duizenden toeschouwers hen toejuichen. De sfeer is volgens Kroon één van de belangrijkste redenen waarom triatleten uit heel Nederland én het buitenland graag naar Woerden komen. “Het is een van de leukste stadstriathlons die we hebben in ons land. Honderden vrijwilligers doen hun best om er weer een succes van te maken.”

Toch was het nog allerminst zeker de editie van dit jaar wel door kon gaan. De vorige twee edities waren immers ook geschrapt. Desondanks kwamen de bestuursleden in september vorig jaar bij elkaar voor de eerste voorbereidingen. Kroon: “De coronamaatregelen waren toen nog grotendeels van kracht, dus het was afwachten hoe het allemaal zou lopen. Maar al vrij snel werd duidelijk dat we de triathlon weer konden organiseren. Dat was wel even een juichmomentje hoor!”

Onverslaanbaar
Net als in voorgaande edities zijn er dit jaar weer meerdere categorieën: de kwart triathlon, de 1/8 triathlon (twee leeftijdsgroepen) en de triathlon voor Trio Teams & Business Trio Teams. In deze laatste categorie is het team van Broodje Midas al jaren bijna onverslaanbaar, “maar er doen dit jaar een paar goede trio’s mee die het hen heel lastig kunnen maken”, weet Kroon. De laatste winnaar van de kwart triathlon was Sven Strijk. Hij won in 2019 in een tijd van 1 uur en 46 minuten. “Dat is dit jaar de te kloppen tijd.”

Speciaal voor de triathlon is er een webapp ontwikkelt waarop deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers alle informatie kunnen vinden. Via onderstaande QR-code is de webapp op de smartphone te openen. Tevens bereikbaar via onderstaande website. 

www.triathlonwoerden.nl/gids


• Via deze QR-code is de webapplicatie te verkrijgen.