• Eindelijk, het kan weer. De Havendagen komen eraan!
• Eindelijk, het kan weer. De Havendagen komen eraan! Foto: pr

De Havendagen zijn terug van weggeweest!

Algemeen

WOERDEN • Iedereen die de Woerdense Havendagen een warm hart toedraagt, kan vanaf donderdag 9 juni eindelijk weer volop genieten van het grootste nautische evenement van het Groene Hart. Nog een weekje ongeduldig wachten en onrustig slapen.

Wat Angelique Graveland betreft, de pr-dame van het spetterende spektakel in de haven van Woerden, kan de klok maar beter een beetje opschieten. Het was, zegt ze, niet fijn om samen met de andere organisatoren en vrijwilligers twee jaar op haar handen te moeten zitten. “Door corona konden de Havendagen in 2020 en 2021 niet doorgaan. We hadden eventueel wel iets in afgeslankte vorm kunnen organiseren, maar we waren er snel uit: dat ging hem niet worden. Er waren opeens veel minder sponsoren en al die extra maatregelen werkten ook niet mee. Hoe vervelend het ook was, we moesten die jaren overslaan. Maar nu zijn de Havendagen terug. Man, ik kan niet wachten!”

Dertigduizend mensen
Zo enthousiast en inspirerend als Angelique vind je ze niet vaak. Al zou je niks hebben met binnenvaart, de historie ervan én een geweldig feest dat drie dagen duurt, een halve minuut met de dochter van bedenker Chris Nieuwpoort en je staat je agenda vol te pennen. “We hebben in Woerden het grootste nautische evenement van het Groene Hart”, zegt ze met enige trots, “en daar komen waarschijnlijk weer rond de dertigduizend mensen van genieten. Doordat het de eerste keer is na corona, zijn het er misschien wel meer. Dat is toch helemaal geweldig, al die mensen uit de regio en de rest van Nederland, echt van Groningen tot Limburg, die speciaal hiervoor naar Woerden komen?”

Vader Chris
Zo is het. Dat de havendagen zo groot zijn geworden, dat hadden ze in Woerden zo’n tien jaar geleden niet kunnen bedenken. Het is dat Chris Nieuwpoort destijds met een schuin oog naar - inmiddels niet meer vergelijkbare - waterspektakels in de regio keek en dacht: ‘Dát gaan we in Woerden ook doen!’ Angelique Graveland: “Mijn vader is een echte waterliefhebber. Hij is altijd binnenvaartschipper geweest en heeft ooit een jacht gekocht waarmee we op vakantie gingen. Toen we op een keer in de omgeving keken wat er aan havendagen werd georganiseerd, dachten we: ‘Waarom heeft Woerden zoiets niet?’ We hebben het idee toen opgepakt en nu zijn we al aan de tiende keer toe. Het is een groot feest als iedereen donderdag met de boot binnenkomt en elkaar weer ziet. Die sfeer kan ik eigenlijk niet uitleggen, dat moet je echt meemaken. Het is gezellig, warm, één grote familie. Je mag overal aan boord om een kijkje te nemen. Zeker voor mensen die normaal nooit iets met schepen te maken hebben, is dat hartstikke leuk!”

Singelgrachtconcert
Naast sleepboten en opduwers ligt er dit jaar voor het eerst 500 meter aan scheepslengte van de oude binnenvaartvloot in de haven van Woerden. Het oudste schip dateert van 1891, de overige schepen zijn gebouwd tussen 1900 en 1930. “Dat zijn prachtige schepen”, zegt Angelique, “Ze worden door een mannenkoor binnen gehaald, echt genieten. En dan hebben we natuurlijk het Singelgrachtconcert op vrijdag. Dat wordt een giga feest!”

Nu nog een gebedje naar de weergoden. Maar die zullen dankzij het enthousiasme van Angelique Graveland wel een oogje toeknijpen...

Karl Flieger