Plattelandscoach voor boeren groot succes

woerden • De provincie Utrecht wil de komende jaren nog meer agrariërs ondersteunen met een plattelandscoach. Het project bleek afgelopen jaar zo succesvol dat het tot mei 2026 is verlengd.

Met het aanbieden van een onafhankelijke plattelandscoach ondersteunt de provincie agrariërs bij het 'toekomstbestendig' maken van hun bedrijf of erf. De plattelandscoach kan begeleiding bieden en meedenken over keuzes die bij de ondernemer passen. 

“De landbouwsector is ontzettend belangrijk voor onze provincie", stelt gedeputeerde Mirjam Sterk. "Maar wij weten ook dat de veranderingen in deze sector elkaar in rap tempo opvolgen en boeren met heel veel wet- en regelgeving te maken hebben. De plattelandscoaches kunnen boeren adviseren over het vormgeven van de veranderingen en meedenken over innovaties voor hun bedrijf.”
Een plattelandscoach begeleidt boeren (en erfeigenaren) met persoonlijke ‘keukentafelgesprekken’. Het gaat onder meer om begeleiding bij het starten met kringloop- of natuurinclusieve landbouw. Ook kan de coach helpen bij vraagstukken rondom klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire landbouw.

Vergoeding

Zo’n 250 boeren en erfeigenaren verspreid over 25 gemeenten hebben inmiddels al gebruik gemaakt van een plattelandscoach. De eerste 25 coachuren worden volledig door de provincie betaald. Tegen een kleine vergoeding kan dit met nog eens 18 uur uitgebreid worden. Omdat de uitdagingen waar boeren voor staan ook de komende jaren onverminderd groot blijven, wil het provinciebestuur de inzet van de plattelandscoaches met drie jaar verlengen tot mei 2026. Hierdoor kunnen nog eens 300 agrariërs van een coach gebruikmaken.