• Sebastiaan Bakker, klarinettist bij Harmonie De Vriendschap, voor de kazerne in Woerden.
• Sebastiaan Bakker, klarinettist bij Harmonie De Vriendschap, voor de kazerne in Woerden. Foto: Winny van Rij

'Historische' Taptoe in Woerden

woerden • De 15-jarige klarinettist Sebastiaan Bakker is er weer bij. Hij kijkt uit naar de voor hem tweede Taptoe. "In 2019 deed ik voor het eerst mee. Het was wel een beetje spannend om voor zo’n groot publiek op te treden." Vijftienhonderd toeschouwers waren aanwezig, weet voorzitter Nico van der Steeg nog goed. “Dat mis je echt wel.”

Historische elementen

De Taptoe van dit jaar staat in het teken van Woerden 650 jaar. Het belooft een spectaculaire editie te worden. "We wisselen de muziek af met historisch elementen", verklapt Van der Steeg. "We doen 'iets' met de proclamatie van de stadsrechten in 1372 en ook de Rode Ruiter speelt een rol. Die laatste is niet alleen, maar wie de jonkvrouw is houden we ook nog even geheim." Sebastiaan glundert. Hij weet meer, maar verklapt niets. "Onze muzikanten gaan allemaal gekleed in historische kledij, dus niet in het pak dat Sebastiaan nu aan heeft."

Voor Harmonie de Vriendschap is de Taptoe - na Koningsdag, 4 mei, 5 mei en de Graskaasdag - alweer het vijfde optreden van dit jaar. Toch blijft een goede voorbereiding noodzakelijk. "Drie keer per week oefenen we bij De Badkuip", vertelt Sebastiaan. "Als je er net bij komt, is het spelen en lopen tegelijk best wel lastig. Maar het went snel, je loopt alleen maar rechtdoor." Tijdens de Taptoe is dat anders en komt er choreografie bij. Arnold van Poeteren heeft die gemaakt. "Heel mooi, maar we moeten wel goed oefenen", zegt Van der Steeg.

De muziek is in handen van Tom van Kleef. "Zijn vader richtte in 1930 Harmonie De Vriendschap op en hij weet echt alles over de vereniging." Van der Steeg belt hem op, om te vragen voor de hoeveelste keer de Taptoe wordt gehouden. Het blijkt de 66e keer te zijn, "en het wordt een bijzondere. We brengen onder andere een eerbetoon aan Henny Vrienten, met een medley van liedjes van Doe Maar." De show van De Vriendschap begint met de openingsmars Vpred, van voorpret. "Up-tempo, krachtig, staat gelijk,” licht de voorzitter toe.

Doedelzakband

Het bleek overigens niet eenvoudig om de Taptoe rond te krijgen na coronatijd. Maar tot opluchting van Van der Steeg is het toch gelukt. En er staan wat bijzondere namen op het lijstje. "Zo hebben we voor het eerst een doedelzakband, de Vereniging Pagasus Pipes & Drums uit Barneveld. De andere twee gastshowbands zijn de March & Showband uit Rheden en de Christelijke Muziek- en Showband Juliana Amersfoort. Alle showorkesten betreden het plein vanaf de Kazernepoort. Aan het eind van de avond spelen alle showbands samen het signaal Taptoe en het Wilhelmus."

De Taptoe begint om 19.30 uur op het Kerkplein. "We zetten daar twee grote tribunes neer met 600 zitplaatsen. En er is plek genoeg om te staan. Daarnaast kun je op één van de terrasjes gaan zitten." Voor mensen die afhankelijk zijn van een rollator of rolstoel zijn speciale plekken beschikbaar. En voor elke vrijwilliger die is onderscheiden met de Rode Ruiter is een zitplaats gereserveerd. "Zij worden door de gemeente uitgenodigd en zo hopen we al een hele tribune vol te hebben.” 

De Taptoe is gratis toegankelijk, dankzij hoofdsponsor Woerden 650 en diverse andere sponsoren.

Winny van Rij