VVD zet vraagtekens bij opsturen foto’s

woerden • Voor het bepalen van de WOZ-waarde van hun woning, moeten woningeigenaren in Woerden een vragenlijst invullen én foto’s sturen naar de gemeente. VVD-raadslid Simone Onrust vraagt zich af of dit wel klopt en wil van het college opheldering. 

De gemeente is verplicht om jaarlijks van elke woning de waarde vast te stellen, zodat daarover het juiste bedrag aan onroerendezaakbelasting (ozb) kan worden geheven. Nadat vorig jaar te veel ozb werd berekend, lijkt er nu opnieuw iets mis te gaan. Althans, dat vermoedt de VVD. 

Bel

In de brief die bij woningeigenaren op de deurmat viel, staat als onderwerpregel: ‘inlichtingenformulier (ver)huurgegevens niet-woningen’. Reden voor veel inwoners om bij de VVD aan de bel te trekken. De partij wil nu van het college weten of er een foute brief is verstuurd en hoeveel inwoners die hebben ontvangen. Nog opvallender dan dit ogenschijnlijke foutje is een andere vraag in de brief. Huiseigenaren moeten - naast het invullen van een uitgebreide vragenlijst over de staat van hun woning - ook foto’s meesturen. “Niet alleen van de voor- of achtergevel, maar ook van de gehele woonkamer, keuken, badkamer en zolder, vliering of kelder”, schrijft Onrust. Het opsturen van die foto’s lijkt volgens de brief verplicht; de heffingsambtenaar van de gemeente maakt inwoners erop ‘attent’ dat zij op grond van de Wet woz ‘verplicht zijn de gevraagde inlichtingen te verstrekken’ en dus ook de foto’s.

Ver

Het VVD-raadslid vraagt zich af in hoeverre foto’s waarop de complete binnenkant van een huis zichtbaar is, noodzakelijk zijn voor de waardebepaling. “Het gaat best ver als de gemeente via foto’s bij inwoners ‘binnenkijkt’ om de waarde van hun huis te bepalen. Voor sommige huiseigenaren zal dat voelen als inbreuk op hun privacy en dus moet er wel een goede reden voor bestaan.” Onrust wil weten hoe lang de methode van ‘zelf-taxatie’ al wordt gehanteerd en wat er op het gemeentehuis met het beeldmateriaal gebeurt. Daarnaast vragen de liberalen van het college of het verstrekken van foto’s wettelijk verplicht is, zoals de brief van de gemeente suggereert. Als dat niet zo is, moet het college uitleggen waarom ze het toch ‘noodzakelijk en gerechtvaardigd’ vindt om dergelijke foto’s te vragen.


Familiemarkt 

zegveld • Op de Middenweg in Zegveld is op zaterdag 11 juni tussen 09.30 en 14.00 uur de Familiemarkt Zegveld. Op de markt worden streekproducten en tweedehands kleding en spullen verkocht voor het goede doel. Ook kunnen bezoekers genieten van een kopje koffie van de koffietent, een stukje vlees van de barbecue en een frietje van de frietkraam. Daarnaast zijn er ook springkussens, een schietkraam, een spuitbaan van de brandweer en nog veel meer. De gehele opbrengst gaat naar noodhulp aan Oekraïne.