Merendeel Oekraïners bij gastgezinnen

woerden • Het overgrote deel verblijft bij gastgezinnen. De twee gemeenten noemen dat in een raadsinformatiebrief hartverwarmend. ‘De aanhoudende gastvrijheid die gastgezinnen en vrijwilligers in Woerden en Oudewater bieden, verdient een groot compliment.’ Op dit moment worden er geen Oekraïense vluchtelingen meer in lokale hotels opgevangen. Mocht dit in de toekomst weer nodig zijn, dan hebben de gemeenten contacten met enkele hotels, om snel een aantal hotelkamers beschikbaar te krijgen. 

Niet beschikbaar

Dat veel Oekraïners bij particulieren verblijven is geen toeval. Twee van de drie aangewezen opvanglocaties zijn nog niet beschikbaar. Naast de Stadspoort in Woerden gaat het om een leegstaand kantoorgebouw aan de Bleek 1 (100 opvangplekken) en de locatie Statenland in Oudewater (40 tot 45 opvangplekken).

De Stadspoort is al een tijdje klaar en in gebruik, maar de bouwwerkzaamheden op de twee andere locaties moeten nog beginnen. Het snel gereed maken van deze locaties blijkt lastig, schrijven de gemeenten. De verwachting is dat hier in juli de eerste vluchtelingen terecht kunnen. 

Oekraïense vluchtelingen die nu nog bij gastgezinnen verblijven en aangeven behoefte te hebben aan meer zelfstandigheid, krijgen met voorrang een plek in de beschikbare gemeentelijke opvanglocaties. Voor vluchtelingen die in hotels zitten geldt hetzelfde uitgangspunt. 

Voor afleiding en ter ontspanning bieden de gemeenten zinvolle activiteiten aan binnen de locaties. Zo worden in de Stadspoort gezamenlijk maaltijden bereid en zijn er in zowel Oudewater als Woerden wekelijks bijeenkomsten voor Oekraïners. Daarnaast is er via particuliere initiatieven in Woerden - via Hart voor Woerden en in Oudewater via het Touwteam - een scala aan aanbod van reguliere activiteiten voor Oekraïners beschikbaar, variërend van vrijwilligerswerk tot recreatieve, educatieve en sportieve activiteiten.

Onderwijs

De Franciscusschool in Woerden en het cultuurhuis in Oudewater hebben ruimte beschikbaar gesteld voor onderwijs aan Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd. Kinderen van 12 tot en met 18 jaar kunnen voortgezet onderwijs volgen bij de internationale schakelklas van Ithaka in Utrecht. 

Het MBO College Rijnland biedt voor studenten uit Oekraïne meer dan 120 praktische en theoretische MBO opleidingen. De school onderzoekt de mogelijkheid om voor leerplichtige vluchtelingen een onderwijsprogramma te ontwikkelen. Kinderen van tussen de 2,5 en 4 jaar kunnen tot aan de zomervakantie voor één dagdeel (5 uur) per week voor kinderopvang naar een peutergroep. Oekraïners die werken, kunnen gebruik maken van het reguliere aanbod kinderopvang.

Door al het werk rond de opvang van Oekraïense vluchtelingen is de werkdruk voor de ambtelijke organisatie groot. De verwachting is dat er voor een langere termijn een flinke ambtelijke inzet nodig blijft.