• Veilingmeester Jaques de Koning (links).
• Veilingmeester Jaques de Koning (links). Foto: Thomas Sohilait

Bedrag van 15.800 voor mega graskaas

woerden • Jos van Riet is sinds zaterdag trotse eigenaar van de mega graskaas. De 125 kilogram wegende joekel bracht een recordbedrag van 15.800 op de veiling van de Woerdense Graskaasdag. 

Jos van Riet, voormalig Kaaskoning, mag de grote graskaas een jaar lang koesteren en laten rijpen. Wanneer de kaas de extra belegen staat heeft bereikt, wordt een passende bestemming voor de bijzondere kaas gekozen. 

Oog

De veiling is een van de spectaculaire onderdelen van de Graskaasdag. Veilingmeester Jacques de Koning weet de prijs van de 125 kilo wegende graskaas altijd weer op te drijven. Hij heeft oog voor de kaashandel, kent de ondernemers en weet wat hen beweegt. De voorbereiding van zijn taak neemt hij dan ook zeer serieus. Hij wil weten waar de ondernemers mee bezig zijn, zodat hij tijdens het veilingspektakel in kan spelen op de trots en emotie van de ondernemers en hen mee kan nemen naar het hoogste bod voor het goede doel. De veiling is volgens Amerikaans model gehouden en daardoor was de laatste bieder eigenaar van de reuzen graskaas. Nadat de spanning en de prijs flink opliep is het laatste bod gedaan door Jos van Riet die nu eigenaar is van de reuzen graskaas.
De opbrengst van de veiling zal ten dele gaan naar twee verschillende Woerdense goede doelen. Het eerste doel is een bijdrage aan de bouw van de authentieke hooiberg van Dierenweide Kukeleboe. Deze hooiberg huisvest de dieren en voorziet in het opslaan van hooi en stro. Daarnaast past de hooiberg mooi in het plaatje van Park Bredius. Het tweede doel is een initiatief van de Woerdense Carola Jongeneel genaamd ‘Elk kind een boterham'. Zij zet een stichting op voor kinderen uit gezinnen die niet kunnen rondkomen om ervoor te zorgen dat deze kinderen dagelijks een lunchpakketje mee kunnen nemen naar hun school.