Sociaal Tuinieren van start in Woerden

woerden • Vrijwilligers gaan op vrijdag 17 juni in de wijk Molenvliet in Woerden verwaarloosde tuinen opknappen. Dit als onderdeel van het project Sociaal Tuinieren van Stichting Present.

Met Sociaal Tuinieren wil de stichting het isolement van kwetsbare mensen doorbreken én zorgen voor meer groen in de wijk. “Dit doen we door het opknappen, duurzaam beplanten en regelmatig bijhouden van verwaarloosde tuinen door lokale vrijwilligers”, aldus Ellen Vossen, coördinator bij Present. “We werken hierbij samen met de gemeente, Cazas Wonen en diverse maatschappelijke organisaties. Vrijwilligers maken een ontwerp en een beplantingsplan. En knappen de tuinen op naar de wensen van de inwoner maar wel altijd duurzaam en onderhoudsarm.”

Op de eerste dag pakken vrijwilligers tussen 10.00 en 14.00 uur de eerste drie tuinen aan. Buurtbewoners en mensen die een handje mee willen helpen zijn welkom. Onderdeel van het project is een stukje nazorg. Vossen: “Samen met ambulante begeleiding kijken we wat mensen ná een projectdag nog nodig hebben aan hulp in de tuin. Zo bouwen we aan sociale contacten in de wijk en aan onderhoud van groen.”

Vereenzaamde mensen

Sociaal tuinieren is jaren geleden geboren in de Amsterdamse Betonbuurt, waar vrijwilligers overwoekerde tuinen van buurtbewoners gingen opknappen. Zij kwamen via de tuinen in contact met vaak vereenzaamde mensen, niet zelden ouderen die niet meer in staat waren hun eigen tuintje op orde te houden. Het project wordt nu op meer dan dertig gemeenten in het land gevolgd. 

De pilot in Woerden is mede mogelijk door het Buurtfonds van de Postcode Loterij. Daarnaast helpen diverse bedrijven Present met het realiseren van de pilotdag: De Aar Hoveniers, Cees van Doorn aanhangwagens en Tuincentrum De Bosrand. Daarnaast kunnen particulieren een donatie doen voor plantjes en materialen. “Ons doel is om zoveel mogelijk tuinen in de gemeente te ‘ontstenen’ en deze onderhoudsvriendelijk en duurzaam te beplanten voor mensen die dat het hardst nodig hebben”, aldus Vossen. “Dit wordt gedaan door vrijwilligers met een groen hart en hart voor mensen!”

Aanmelden als vrijwilliger kan via de website.

q  www.stichtingpresent.nl/woerden/aanmelden/