Meer broedparen van weidevogels

woerden • Maatregelen voor behoud en bescherming van weidevogels lijken goed uit te pakken in Noord-West Utrecht (Woerden, Kockengen en De Rode Venen). Dat zegt José van Miltenburg van Weidevogelwerkgroep Woerden. 

Zo nam het aantal broedparen van de kievit toe van 413 in 2020 naar 500 in 2022. De grutto ging van 543 naar 587, tureluur van 272 naar 323 en scholekster van 241 naar 261. Van Miltenburg wijst op een getal dat misschien nog wel belangrijker is: het bruto territoriaal succes. Oftewel, hoeveel van de broedparen leveren ook daadwerkelijk vliegvlugge jongen af? Dat cijfer ligt bij de grutto dit jaar op 70 procent. "Dat is voldoende om de jaarlijkse sterfte op te vangen en om de populatie op peil te houden."
Boeren zijn nauw betrokken bij het weidevogelbeheer in Noord-West Utrecht. Zij realiseren steeds vaker plasdras, natte plekken waar in het voorjaar voldoende voedsel (lees: wormen) is te vinden voor weidevogels. De percelen waar de vogels broeden laten zij met rust. Op die percelen wordt later gemaaid. Zodra ze uit het ei kruipen, gaan kuikens op zoek naar insecten. Die vinden ze op de percelen met veel kruiden. Dit 'mozaïek' van verschillend beheer draagt volgens van Miltenburg bij aan de kuikenoverleving. "In de omgeving van Woerden, Zegveld en Kamerik gaat het, dankzij dat verschillende mozaïek, goed met de weidevogels." Het weidevogelbeheer in Noord-West Utrecht wordt gefinancierd door de provincie Utrecht en gecoördineerd door collectief Rijn, Vecht en Venen. Vrijwilligers hebben een belangrijke rol in het vinden en beschermen van de nesten.