• Kees Freyee in de rol van Ouwe Krelis.
• Kees Freyee in de rol van Ouwe Krelis. Foto: aangeleverd

1672 NU! te zien in Zwammerdam

woerden/zwammerdam • In Zwammerdam is de aankomende dagen het spektakelstuk 1672 NU! te zien. Acteurs spelen gebeurtenissen die plaatsvinden in het Rampjaar. 

Eén van de acteurs is Harmelenaar Kees Freyee. Freyee, die 44 jaar in het onderwijs werkte in Woerden en omstreken, is geboren in Zwammerdam en vond het leuk om mee te doen. 

De voorstelling speelt zich af in het jaar 1672. De Fransen zijn al in Harmelen en Woerden gesignaleerd en dreigen op te rukken naar Bodegraven en Zwammerdam. Het volk is redeloos, het land reddeloos en de regering radeloos. Ten einde raad zet men de duikers open om het land onder water te zetten. Maar dan gaat het vriezen. Zullen de Fransen Zwammerdam weten te bereiken? 

Weiland

Het theaterstuk wordt opgevoerd in de Schuilkerk in Zwammerdam. Een gids neemt het publiek daarna mee naar een weiland waar in de open lucht de gevangenneming van de Franse soldaten wordt gespeeld om daarna terug te keren naar het Plein waar de slotscène wordt gespeeld. Naast de cast van twintig spelers is er inbreng van een koor en muzikanten. 1672 NU! gaat vrijdag 24 juni in première (uitverkocht). Voor de voorstellingen van zaterdagmiddag (14.00 uur) en -avond (19.30 uur) zijn nog kaarten verkrijgbaar. Die kosten 10 euro per stuk en zijn te bestellen via https://1672nuzwammerdam.streekfestival.nl.