Afval brengen bij de recyclebar

woerden • In de Duurzaamheidswinkel in Woerden is zaterdag de recyclebar in gebruik genomen. Inwoners kunnen bij de bar tien soorten afval brengen om te laten recyclen. 

"Wat voor de één afval is, is voor de ander een grondstof", vertelt bedenker Jacqueline van Noordenne. Het idee ontstond toen zij vanuit de Duurzaamheidswinkel, waar ze als vrijwilliger werkt, naar de Bruna keek. Pakjes worden daar af en aan gevoerd. Vaak belandt het bubbeltjes plastic bij het afval. 'Als we nu eens een soort tussenstation zouden worden?', dacht Van Noordenne. Ze ging op zoek naar afnemers en in de tussentijd begon ze met hout uit een afvalcontainer, de recyclebar te bouwen.

Inwoners kunnen nu de volgende spullen bij de recyclebar brengen: kapotte bordjes en kopjes en badkamertegeltjes, kurken, paraplu's, kaarsvet, overhemden, wol, katoen, kroonkurken, bubbeltjes plastic, postzegels, plastic doppen en knopen. De materialen komen allemaal goed terecht. Zo gebruikt Atelier Buitengewoon stukken kaarsvet voor het maken van nieuwe kaarsen, gaan de kroonkurken naar de oud ijzer handel en worden met het serviesgoed mozaïek workshops gegeven.

Als het aan Van Noordenne ligt is de recyclebar de voorloper van het upcycle center waar in de toekomst van afval nieuwe producten worden gemaakt. De Duurzaamheidswinkel, en dus ook de recyclebar, is op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend.