• Leden en oud-leden van de vrouwenafdeling van VEP poseren voor de foto.
• Leden en oud-leden van de vrouwenafdeling van VEP poseren voor de foto. Foto: Paul van den Dungen

Vijftig jaar vrouwenvoetbal bij VEP

woerden • "Dubbel feest dus", laat Theo Verschuur (72) telefonisch weten. Hij kijkt terug op een geslaagde viering. Die begon 's morgens met een voetbalclinic van oud-speelster Mandy Versteegt voor meiden van 13 tot 15 jaar oud. "Mandy is ooit bij ons begonnen met voetballen. Zij speelde daarna voor onder andere FC Utrecht, Ajax en Oranje, dus Mandy is een bekende naam als het gaat om vrouwenvoetbal." 

's Middags was er op het terrein van VEP nog een toernooi voor de wat oudere meiden en een wedstrijd tussen het huidige vrouwen 1 elftal en een team bestaande uit oud-speelsters van de club. Daarna volgde een reünie, een pubquiz en een feest dat doorging tot in de late uurtjes. Volgens Verschuur had het jubileumfeest vorig jaar al plaats moeten vinden. Dit omdat het vrouwenvoetbal bij VEP in 1971 begon, "maar corona gooide roet in het eten." 

Oproep

Achter het ontstaan van de vrouwenafdeling zit overigens een bijzonder verhaal. Verschuur speelt daarin een belangrijke rol. "Ik was 22 en speelde in die jaren in het zesde elftal van VEP. Aan het eind van elk seizoen voetbalden we - als afsluiter - een wedstrijd tegen het vijfde elftal. Daarna was er altijd feest in het clubhuis, met onze partners. Het was José Boon die zei: 'kunnen we niet een wedstrijd spelen tussen de vrouwen?' Zo gezegd, zo gedaan. Alleen vond José er niks aan, in tegenstelling tot mijn vrouw Agnes. Zij plaatste na die wedstrijd een oproep, om met een vrouwenvoetbal bij VEP te beginnen. De aanmeldingen stroomden daarna binnen." In no time beschikte de club over twee vrouwenelftallen. "Ik was trainer van het tweede elftal en Hans Rietveld deed het eerste elftal. En Agnes ging voetballen."
Over vrouwenvoetbal werd destijds wat lacherig gesproken, zo merkte Verschuur. Dat veranderde toen het meidenvoetbal erbij kwam. "Sindsdien zie je ook dat het niveau stap voor stap omhoog is gegaan. Tegenwoordig hoort vrouwenvoetbal er helemaal bij. Dit jaar is ons eerste vrouwenelftal zelfs kampioen geworden. Hoe leuk is dat!?"

Bij VEP spelen meer dan tien meiden- en vrouwenteams. "Bij elkaar heb je het al gauw over 150 meiden en vrouwen. Daarmee zijn we van alle clubs hier in Woerden veruit de grootste. Dat is iets om als vereniging trots op te zijn."