• Resten van een verbrande hooibaal voor de ingang van het distributiecentrum.
• Resten van een verbrande hooibaal voor de ingang van het distributiecentrum. Foto: Floris Bakker

Na dertig uur einde aan boerenblokkade in Woerden

Algemeen

WOERDEN • Na ingrijpen van de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Woerden kwam er een einde aan de blokkade van het distributiecentrum van Jumbo in Woerden.

Het is dinsdag vroeg in de middag als de eerste tractoren luid toeterend vertrekken bij het distributiecentrum van Jumbo aan de Finse Golf in Woerden. Na dertig uur hebben de boeren, onder druk van de lokale driehoek (OM, politie en gemeente), besloten hun blokkade op te heffen. Al die tijd konden vrachtwagens niet in- of uitrijden. 

Hoofdpijndossier
“Dit is m’n laatste adresje”, laat een wachtende Vlaamse chauffeur weten. “Ik vrees dat het vandaag iets later gaat worden.” Hij heeft wel begrip voor de actie. “De boeren voelen zich bedreigd in hun voortbestaan. Dan zou ik ook in opstand komen.” Ook in Vlaanderen is stikstof een hoofdpijndossier, “maar het verzet bij ons is toch een stuk minder heftig in vergelijking met hier.”


• Nederlandse vlaggen die ondersteboven worden gehangen, een eeuwenoude vorm van verzet. - Floris Bakker

Er staan nog altijd zo’n twintig tractoren voor de deur van het distributiecentrum. Boeren drinken koffie en lummelen wat met elkaar. “We gaan de blokkade zo opdoeken”, laat boer Henk (’liever geen achternaam’) weten. Hij was er vanaf het begin bij en is na dertig uur ‘aardig verrot’. Veel geslapen heeft -ie niet. “Ik heb een paar uurtjes in de berm gelegen, onder een boom.” Als het aan hem ligt, wordt de blokkade nog lang niet opgeheven. “Ik had hier nog wel een week kunnen staan, maar er is geen aflossing. Dus moeten we er voor nu mee ophouden.” 

Serieus
Het hele protest verliep rustig en gemoedelijk, zelfs toen maandagavond een stoet met ME-bussen aan kwam rijden. Maar de boodschap die de boeren af willen geven is serieus: de stikstofplannen van de regering moeten van tafel. Die plannen hebben ook voor Henk’s bedrijf desastreuze gevolgen. “Ik heb een melkveebedrijf met 200 koeien in Woubrugge. De stikstofuitstoot moet bij ons met 47 procent omlaag. Dat is niet te doen. Door de hoge melkprijs verdienen we op dit moment een klein beetje geld. Met minder koeien en een lagere melkprijs draai je verlies.”  

De blokkade kon rekenen op steun. Zo kwamen inwoners dinsdagochtend langs om de boeren te voorzien van een ontbijtje. “We kregen brood, vleeswaren en fruit. En veel bemoedigende woorden, van mensen die ons een hart onder de riem wilden steken.” Of de blokkade een succes was? “Ik denk het wel, want veel supermarkten hadden lege schappen. Dus de mensen in het land hebben er wel iets van gemerkt.”