• Ingang van de begraafplaats aan de Hogewal.
• Ingang van de begraafplaats aan de Hogewal. Foto: archief

Begraafplaats op Hogewal in Woerden binnenkort weer open

Algemeen

WOERDEN • De algemene begraafplaats op de Hogewal in Woerden gaat op Open Monumentendag (10 en 11 september) weer open voor bezoekers. Alle werkzaamheden zijn afgerond. 

Een aannemer heeft de graven weer heel en veilig gemaakt. Bij het opknappen van de kapotte stenen en graven is ‘de tands des tijds’ als uitgangspunt meegenomen. Zo liggen de scheve graven nog steeds scheef, staan de nummerpaaltjes ook niet recht en staan de zerken uit het lood. Zo worden de elementen van de oude begraafplaats in ere gehouden.

Knekelput
De oude knekelput, gelegen aan het eind van het hoofdpad, is eveneens opgeknapt. Deze knekelput diende vroeger als verzamelgraf wanneer graven geruimd werden. Restanten werden dan in deze put herbegraven. Ook dit graf verdiende aandacht. De rand van de knekelput is opgemetseld en middenin de put ligt nu een steen die de put aanduidt. Rondom de steen is nieuw groen gepland, zodat de put op gaat in de groene omgeving.

Waar alle grafstenen weer dicht zijn gemaakt, ligt er in het hoofdpad een graf waarbij dit niet kon. Daar hangt een grote scherf van de grafsteen, geklemd in het gat, boven het graf. Zo lag het graf er al jaren bij. Doordat er licht en water in het graf is gekomen is er aan de wand een tongvaren gaan groeien. Dit is een bijzondere soort en gevoelig voor licht. Het is gelukt om de scherf vast te zetten in het gat, zodat deze niet meer kan vallen en zo blijft de tongvaren behouden.

Expositieruimtes
In het poortgebouw komen binnenkort twee expositieruimtes. De geschiedenis van de begraafplaats en van het begraven worden hier tentoongesteld. De aanwezige grafboeken laten zien dat vele prominente Woerdenaren op deze begraafplaats liggen en dat het aantal begravingen zelfs tot voorbij de zesduizend loopt.