• Mirte Damen.
• Mirte Damen. Foto: Carla Vermeend

Zelfmoord Boeren!

Algemeen

Kent u die reclame nog uit de jaren ‘80 dat er een jongetje aan het schaatsten was en zijn boterham met Calvé pindakaas at? Hij wilde later boer worden en schaatser. Tja, boer of boerin worden, daar zit momenteel bijna geen droog brood in.

Perspectief is er niet. En zij krijgen ook alleen de schuld van het stikstofprobleem….  Maar dat is zo niet terecht. En dat model van de RIVM: daar klopt geen hout van. Professor Han Lindeboom legt het uit in de podcast van de NPO: ‘Op z’n kop’. Luister deze podcast. Men wist dit al in 2019, maar dat mocht niet bekend worden van D66. Deze podcast is verplichte kost voor iedereen die het echt wil begrijpen hoe het nu echt zit. Google het en luister. Op een Jip en Janneke manier legt hij het hier uit. 

Trouwens is de podcast met boer Koos uit Kockengen ook echt het luisteren waard. Je kan veel zeggen over Marianne Zwagerman maar dit zijn geweldige podcasts. En ooh vergeet Rick van Velthuysen niet.

Is er een oplossing? Ja die is er. Maar de regering wil daar niet aan. Ze komen met niets….  En willen niets…  En de RIVM is expres zo traag als dikke stront (om het maar in een boeren termen te houden).

Er zijn meerdere stikstof oplossingen, zoals de Lely Sphere, de stikstofkraker van JOZ of magnesiumchloride door de mest te mengen zodat er minder stikstof vrij komt. Maar het lijkt er veel op dat de regering wil gaan onteigenen en die leggen het probleem neer bij de provincie. Kastje, muurtje geval wordt gewoon beton straks.

Platgeslagen en even zwart-wit gezegd komt het hier op neer: 47 procent minder stikstof. Je hebt 100 koeien er moeten er 47 dood. Dan kan je je brood niet meer verdienen. Vergelijk het met maar theater met 100 stoelen waarvan we maar 53 gebruikt van mogen worden… 

En boeren willen echt wel innoveren. 

Maar deze regering biedt geen perspectief. Nul, nada, niets. Dus is dan straks het Groene Hart van Nederland het betonnen hart geworden….? Raar hé dat er zo veel boeren zelfmoord plegen… Daarom moet zij nu wel de boer op (lees protest). Dit als de allerlaatste strohalm.