• Tsolmon Tsagaan van Orga Medisch Pedicure.
• Tsolmon Tsagaan van Orga Medisch Pedicure. Foto: Floris Bakker

Tsolmon: 'Hou vol en geef nooit op!'

woerden • Tsolmon Tsagaan uit Mongolië belandde achttien jaar geleden door de liefde in Nederland. Na veel ups en downs wist ze vorig jaar haar droom - het starten van een eigen bedrijf - te verwezenlijken. Nu wil de Woerdense vrouwen met wortels in het buitenland inspireren. 

Trots laat Tsolmon de praktijkruimte zien op de eerste verdieping van haar woning aan de Stromenlaan. Als medisch pedicure verzorgt ze hier de voeten van mensen met uiteenlopende voetproblemen en neemt kleine klachten weg om grotere klachten te voorkomen. "Het is dankbaar werk", zegt ze. "Als mensen zonder pijn uit de stoel komen, doet dat me goed. Ik merk dat veel van mijn cliënten het ook fijn vinden om hun verhaal te doen. Naast medisch pedicure ben je ook een soort maatschappelijk werker." 

Barrière

Toen Tsolmon naar Nederland kwam, wilde ze heel graag werken. Ze had in haar geboorteland Mongolië een studie landbouweconomie afgerond, dus dacht ze vrij snel een baan te vinden. Dat viel tegen. De taal bleek een grote barrière. "Ik was ook nog net moeder en kinderopvang was gewoon hartstikke duur. Dus ben ik die eerste jaren thuis gebleven." 

Toch wilde ze 'iets' doen. Dus sloot ze zich aan bij de lokale vrouwengroep in haar woonplaats Vleuten. Die groep is er speciaal voor vrouwen met een buitenlandse achtergrond. "Je ontmoet elkaar, helpt elkaar en leert van elkaar", zegt Tsolmon. "Voor mij is die groep heel waardevol geweest, want tijdens gesprekken merk je dat veel vrouwen dezelfde ervaringen hebben." Ze besloot actief te worden en hielp onder meer mee met het verzorgen van fiets- en zwemlessen. 

Cum laude

Na haar scheiding verhuisde Tsolmon naar Woerden. Om in haar eigen levensonderhoud te voorzien, besloot ze een opleiding tot medisch pedicure te volgen. Nadat ze cum laude was geslaagd, ging ze werken bij een kliniek in Oudewater en in het ziekenhuis in Woerden. "En nu heb ik dus m'n eigen praktijk", zegt ze met een grote glimlach.

"Ik weet dat veel vrouwen met een buitenlandse achtergrond - ook in Woerden - moeite hebben met het vinden van werk. "Tegen hen wil ik zeggen: hou vol en geef nooit op! Nederland biedt je zó veel kansen. Maak daar gebruik van. Mijn werk geeft mij zoveel voldoening en energie...dat gun ik iedereen."