'Woerden moet eigen stikstofbeleid ontwikkelen'

woerden • Net als veel buurgemeenten moet ook de gemeente Woerden een eigen stikstofbeleid ontwikkelen. Dat vindt Jan-Hubert van Rensen van Inwonersbelangen.  

De stikstofaanpak heeft namelijk niet alleen voor boeren, maar voor de hele gemeente grote gevolgen. "Een vuistregel is dat elk boerenbedrijf aan circa vijf andere mensen werkgelegenheid in de gehele keten van bedrijven biedt. Denk hierbij onder andere aan loonbedrijven, agrarische bedrijfsverzorging, mechanisatiebedrijven, verwerkende (kaas) bedrijven en (kaas) handelaren die in de gemeente actief zijn. In Woerden zorgen deze bedrijven voor werkgelegenheid. En veel van deze bedrijven zijn weer sponsors van evenementen."  

Er zijn volgens Van Rensen ook andere effecten die 'omvangrijk' kunnen zijn. Bijvoorbeeld wanneer agrarische grond een natuurbestemming krijgt. "Daar is een bestemmingsplanwijziging voor nodig. En dat is een zaak van de gemeente.’’ Het probleem speelt nu al in Harmelen, waar de provincie Utrecht van plan is om circa 6 hectare grond nabij de Breudijk in te richten als natuurterrein. Dit in ruil voor grond in Amersfoort waarop een randweg komt te liggen. "De provincie zal hiervoor een wijzigingsplan indienen bij de gemeente. Omdat Woerden nog geen beleid heeft ten aanzien van de aanpak stikstof, is het van grootst belang dat de gemeenteraad een besluit neemt over het antwoord aan de provincie."

Van Rensen vindt dat de gemeente de regie moet pakken. Dit om te voorkomen dat er versnipperd in de gemeente agrarische grond een natuurbestemming krijgt. Natuur naast een agrarisch bedrijf kan namelijk voor belemmeringen zorgen. Waterstand speelt bijvoorbeeld een rol. "Voor bepaalde natuur is een hogere waterstand nodig. Dit kan ook pas na 5 of 10 jaar wenselijk blijken te zijn. Mochten er naast de natuurgebieden boomgaarden staan, dan verzuipen die letterlijk als de grondwaterstand verhoogd wordt."