• Priscilla Hensbroek deed mee met haar zoon Daan (11) en dochter Fenna (9).
• Priscilla Hensbroek deed mee met haar zoon Daan (11) en dochter Fenna (9). Foto: Paul van den Dungen

Skate Parade in 'jarig' Woerden

woerden • Door het natte weer kon eind juni de Skate Parade in Woerden niet doorgaan. Zaterdag was er een herkansing. 

Op het weer is deze keer niets aan te merken: de zon schijnt uitbundig. Voor het station in Woerden verzamelen deelnemers zich voor de start van het evenement. De jeugdroute, die op de eerder geplande datum wel doorging, staat opnieuw op het programma. In totaal doen er deze keer 36 kinderen mee. 

Op een bankje voor het station is Christel Simmelink bezig om haar skeelers aan te trekken. En ook belangrijk: haar nagels te lakken. Zij is lid van de OMNI-skaters in Alphen aan den Rijn, een club met zo’n honderd leden. Ze is met de trein gekomen, want dan stapt ze voor de deur uit. Eerlijk gezegd had ze meer OMNI-skaters verwacht, "maar de pret is er niet minder om hoor."

Blokker

Ook Win Theijken uit Woerden is een fervent skater. "Geweldig dat de USP (de Stichting Utrecht Skate Parade) voor één keer hier komt rijden. Ik ga meestal naar Utrecht toe om een tocht te rijden en ben ook actief als blokker (skaters die het verkeer tegenhouden tot de groep voorbij is. red.)." Even verderop staat Linda de Smale (40) met haar tweelingzus Paula. Linda was in Woerden de eerste die zich inschreef voor de skatetocht. Zij doet vanavond met vijf anderen mee. Allemaal dragen ze het shirt van de Fitshop uit Bodegraven.

Het is Karlijn Kollenburg die de Skate Parade naar Woerden wist te halen. Dit voor de viering van het 650-jarig bestaan van de stad Woerden. Zelf staat ze regelmatig op de skates. En ze doet ook vaak mee aan de Skate Parade in Utrecht. Dat bracht haar op het idee om het evenement naar Woerden te halen. Ze glundert van oor tot oor dat het is gelukt. "Het is éénmalig, dus daar ben ik best wel een beetje trots op." Of er ooit een vervolg komt? "Dat durf ik niet te zeggen."

Ook de kersverse wethouder Jelmer Vierstra staat deze avond op de skates. In zijn openingswoordje laat hij weten het mooi te vinden dat het is gelukt om de Skate Parade naar Woerden te halen. En 'm eerder te houden dan Utrecht, de stad die dit jaar viert dat het 900 jaar geleden stadsrechten kreeg. Dan klinken plots luide beats uit de speakers op de muziekwagen en zet de stoet van ruim 250 skaters zich in beweging. De rit van zo'n 21 kilometer door Woerden, Harmelen en Kamerik is daarmee begonnen.

Paul van den Dungen