• Geriatriefysiotherapeut Annemiek Vonk (r) doet een baloefening met (oud-)deelneemster Annet Bons.
• Geriatriefysiotherapeut Annemiek Vonk (r) doet een baloefening met (oud-)deelneemster Annet Bons. Foto: Thomas Sohilait

Zelfstandig en zelfverzekerd met In Balans

Algemeen

WOERDEN • Speciaal voor senioren uit Woerden die zich onzeker voelen bij het staan en lopen is er het valpreventieprogramma In Balans.

In Balans is een groepstraining van tien weken, met wekelijkse lessen op de maandagochtend in het Brediushonk. Het doel is om zelfstandige thuiswonende ouderen bewuster te maken van bepaalde risicofactoren. En om hun balans, conditie en zelfvertrouwen te verbeteren. Dit om valongelukken te voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal valongevallen met meer dan 60 procent afneemt na het volgen van een valpreventieprogramma zoals In Balans.

Cursusboek
De lessen bestaan uit een combinatie van kracht-, en balansoefeningen. Tevens is er aandacht voor ontspanning, deels gebaseerd op Tai Chi (zonder dat het zweverig wordt). Ook krijgen mensen een cursusboek en handvatten hoe ze in het dagelijks leven voldoende kunnen blijven bewegen. De cursus kan, afhankelijk van de zorgverzekeraar, worden vergoed uit de aanvullende verzekering.

Oud-deelneemster Annet Bons is blij dat ze heeft mee gedaan. “Ik werd onzeker bij het lopen en wilde me weer stabieler voelen. Gevallen was ik nog niet, maar zo ver wilde ik het ook niet laten komen. Ik voel me nu veel zekerder. Zo stap ik rustig de bus uit, zonder haast. En ik heb geleerd hoe ik veilig en rustig kan lopen. Daarnaast ben ik ook bewuster geworden van risicofactoren. Een los snoer over de grond valt me direct op. Dat lijkt misschien iets kleins, maar het is goed om hierbij stil te staan.” 

Het volgen van de lessen bleek bovendien heel gezellig. “We hielpen elkaar tijdens de les en dronken achteraf samen koffie. Met sommige oud-deelnemers heb ik nog steeds contact. We blijven samen bewegen, bijvoorbeeld in een wandelgroep of bij beweegactiviteiten ‘Meer Bewegen voor Ouderen’.”

Valtraining
Geriatriefysiotherapeut Annemiek Vonk merkt dat veel ouderen denken (nog) geen valpreventie nodig te hebben. “Maar het is belangrijk dat mensen niet wachten tot ze een keer gevallen zijn.” Ze wijst erop dat de cursus In Balans mensen niet leert hoe ze daadwerkelijk moeten vallen. “Daarvoor is een aparte valtraining van vijf weken. Deelnemers leren - op dikke matten - valtechnieken aan, bijvoorbeeld door zich klein en rond te maken. De kans op letsel neemt daardoor aanzienlijk af.” 

In Balans wordt in Woerden aangeboden door Fysiotherapeuten Maatschap Woerden in samenwerking met het Beweegteam Woerden. De volgende cursus In Balans start (bij voldoende aanmeldingen) in september. 

Geïnteresseerden kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor de informatiebijeenkomst via Maarten Stiggelbout: 06-34443230 of e-mail: maarten@beweegteamwoerden.nl. Meer informatie over de valtraining is verkrijgbaar bij Annemiek Vonk via: 0348-724700 of e-mail: avonk@fysiotherapie-woerden.nl.