• Jacomien d’Arnault vult het 'weggeefkastje'.
• Jacomien d’Arnault vult het 'weggeefkastje'. Foto: Floris Bakker

Kasje voor gratis menstruatieproducten

woerden • Speciaal voor meiden en vrouwen die geen geld hebben voor maandverband of tampons is er sinds kort in Woerden een uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten.

Het 'weggeefkastje' is te vinden voor het huis van Jacomien d’Arnault aan Geestdorp 35d. "Vrouwen kunnen hier vrijwel ongezien iets uit het kastje pakken", vertelt ze. "Ja, we wonen wel een stukje buiten Woerden, dat maakt het misschien wat lastig. Tegelijkertijd zitten we hier dicht bij Harmelen, dus vrouwen uit die plaats kunnen er ook gebruik van maken."

Het idee voor het uitgiftepunt ontstond toen Jacomien over menstruatiearmoede hoorde op de radio. "Het item ging over Stichting Armoedefonds dat menstruatieproducten inzamelt, om die via uitgiftepunten bereikbaar te maken voor vrouwen en meiden. Inmiddels zijn er al 900 van dergelijke uitgiftepunten. Maar in Woerden was er nog geen een. Dat bracht me op het idee om er hier eentje te realiseren."

Via Marktplaats vond ze een timmerman die voor een schappelijke prijs een kastje wilde bouwen. "Het kastje moet tegen regen kunnen, dus heeft -ie er een mooi dakje op gezet." Haar man plaatste twee palen in de grond waarna het kastje kon worden geplaatst en gevuld. Tot nog toe is er nog niets uitgehaald, maar dat komt volgens Jacomien nog wel. "Ik denk dat veel mensen (nog) niet weten van het bestaan van dit kastje. Bij de Voedselbank weten ze er nu van, dus wie weet kunnen zij hun klanten erop wijzen."

Schrijnend

Uit onderzoek is gebleken dat bijna 1 op de 10 vrouwen in Nederland soms te weinig geld heeft (gehad) om tampons of maandverband aan te schaffen. Jacomien noemt dat schrijnend, aangezien menstruatieproducten niet echt producten zijn die je voor de lol koopt. "Hygiëne moet geen luxe zijn, maar voor iedereen mogelijk." Het argument dat je voor een paar euro al menstruatieproducten kunt kopen, is volgens de Woerdense niet van toepassing. "Als je geen geld hebt is alles te duur, dus ben je blij dat je zoiets als tampons of maandverband voor niets kunt krijgen."

Jacomien wil in de toekomst misschien ook andere producten in het kastje zetten, zoals shampoo en douchegel. "Armoede is overal, maar tegelijkertijd onzichtbaar. Als je een ander kan helpen met dit soort artikelen, geef ik die met alle liefde weg."

q www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede