Vaarverbod tussen Harmelen en Utrecht

harmelen • Op de Leidsche Rijn tussen Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht geldt sinds maandag een vaarverbod. Dat heeft Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden besloten.

De maatregel is een gevolg van de droogte. Normaal voeren de rivieren voldoende zoet water naar het westen van Nederland. Dat is nu niet het geval waardoor zilt water vanuit de Noordzee - door een gebrek aan tegendruk - soms tot aan Gouda komt. Het verzilte water is schadelijk voor de natuur en teelt van bollen, fruit, bomen en groente.

Drie routes

Om verzilting (het zouter worden van de bodem) tegen te gaan, wordt er via drie routes zoet water naar West-Nederland gevoerd. Eén daarvan is de route Leidsche Rijn - Oude Rijn. Uiteindelijk komen alle drie de routes samen in de Oude Rijn.

Het gemaal De Aanvoerder op de kruising van het Amsterdam-Rijnkanaal en de Leidsche Rijn zal het zoete water naar het westen van Nederland pompen. In verband met het aanzetten van het gemaal geldt er een vaarverbod op de Leidsche Rijn tussen Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal. 

Stroming

De keerdeuren bij het gemaal blijven gesloten en de Haanwijkersluis in Harmelen is gestremd. Het waterpeil in de Leidsche Rijn zal tussen de 30 en 60 centimeter hoger liggen dan normaal. Ook is er een sterkere stroming. De Leidsche Rijn is officieel geen zwemwater en wordt dus niet gecontroleerd. Wie toch een duik neemt, moet extra voorzichtig doen. 

De aanvoer van zoet water zal meerdere weken duren. Meer informatie op de website van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

q  www.hdsr.nl/droogte