• Groepsbegeleider Anita Vermeij doet een spel met een aantal deelnemers van Zonnehof.
• Groepsbegeleider Anita Vermeij doet een spel met een aantal deelnemers van Zonnehof. Foto: Floris Bakker

Zonnehof voorziet in een behoefte

woerden • Ontmoetingscentrum Zonnehof in Woerden voorziet duidelijk in een behoefte. In een jaar tijd is het centrum, dat dagbesteding biedt aan mensen met dementie en een steunpunt is voor mantelzorgers, explosief gegroeid. 

Voor coördinator Judy van Vliet is dat geen verrassing. “Door de vergrijzing neemt het aantal mensen met (een vorm van) dementie toe, ook hier in Woerden. Dagbesteding geeft deze mensen structuur en een invulling van de dag. Het ontlast bovendien de mantelzorger.”

Van de grond

Een jaar geleden, op 1 juli 2021, opende Vierstroom Zorg Thuis op Park Oudeland ontmoetingscentrum Zonnehof. Van Vliet: “We hebben in ons werkgebied al meer van dit soort ontmoetingscentra en wilden kijken of we een dergelijke voorziening ook in Woerden van de grond konden krijgen. Stichting ‘t Oude Landt stelde een leegstaande ruimte (centraal gelegen achter Park Bredius) ter beschikking waar wij gebruik van mogen maken. Heel fijn natuurlijk.”

Er werd begonnen met het aanbieden van dagbesteding - onder begeleiding van professionals - op de maandag. Het aanbod van activiteiten is heel divers. “We drinken koffie, koken samen, doen spelletje of iets creatiefs met elkaar en maken af en toe een uitstapje. De nadruk ligt op gezelligheid. En we trainen het geheugen op allerlei manieren, om zo het verloop van dementie te vertragen.” Al snel kwamen er groepen bij op de woensdag en vrijdag.

Vitaal

In oktober startte Vierstroom Zorg Thuis op de dinsdag met een pilot met dagopvang van jongere mensen met Alzheimer. Leeftijd is volgens Van Vliet een relatief begrip. “Het gaat vooral om mensen die fysiek vitaal zijn. De jongste deelnemer is 62 en de oudste 80. We bieden hen een actief programma aan, met wat meer fysieke en cognitieve uitdagingen. Denk aan lezingen, excursies en rondleidingen. Omdat ook deze groep snel aan het maximaal aantal deelnemers zat, starten we op donderdag 18 augustus met een tweede groep.”
Er is op alle dagen nog plek. Elke groep telt niet meer dan tien deelnemers. “Met dat aantal kun je goed je aandacht verdelen”, legt Van Vliet uit. “Bovendien zorgt een grotere groep voor meer prikkels, dus meer onrust. Als we echt vol zitten, gaan we met een wachtlijst werken.”

Meer informatie is verkrijgbaar bij Judy van Vliet via: 06-18613335/06-29017857 of e-mail: oc.zonnehof@vierstroomzorgthuis.nl.