• Wendy Bladt in actie voor haar club Domstad Dodgers.
• Wendy Bladt in actie voor haar club Domstad Dodgers. Foto: baseball frames

Wendy Bladt uit Woerden naar EK honkbal in Frankrijk

Algemeen

WOERDEN • Wendy Bladt stapt zaterdag op de trein naar Frankrijk om namens Nederland mee te doen aan het EK honkbal voor vrouwen.

Hoewel ze al vijf jaar onderdeel is van het Nederlands team wordt het voor de 23-jarige Woerdense haar eerste grote toernooi. “Drie jaar geleden zat ik er ook bij, maar kreeg ik pas vrij laat een uitnodiging. Mijn vakantie afzeggen wilde ik niet, dus heb ik dat EK laten schieten. En daarna waren er vanwege corona geen toernooien meer.”

Outfield
Nu is ze één van de twintig geselecteerde meiden voor het EK dat van 3 tot en met 6 augustus in Montpellier plaats gaat vinden. Haar plek weet ze al. “Ik speel in het outfield en moet ver geslagen ballen zien te vangen. Bij mijn club Domstad Dodgers in Utrecht heb ik een andere rol. Daar sta ik op het eerste honk, maar voor die plek heeft de coach andere meiden op het oog.”

Wendy begon al op jonge leeftijd met honkballen. “Ik was denk ik een jaar of 6, 7 was toen ik lid werd van de Green Hearts in Linschoten. Daar heb ik ook jaren gespeeld, maar een jaar of drie geleden verloor ik het spelplezier. Ik ben toen overgestapt naar de Domstad Dodgers. Bij deze club heb ik de lol in het honkballen hervonden. Het trainingsniveau ligt ook een stuk hoger waardoor ik me echt heb kunnen verbeteren.”

Bier
Dat komt mede omdat ze al jaren in een herenteam speelt. “Jongens hebben natuurlijk wat meer spierkracht, maar ik sta wel mijn mannetje hoor. En na afloop van een wedstrijd zit ik gewoon aan de bar met mijn teamgenoten. Bier drinken doe ik niet, maar met een frisdrankje is het net zo gezellig.”

Het doel voor het EK is duidelijk: de finale halen. Of dat gaat lukken? “Als we ons niveau weten te halen, maken we een goede kans. Er doen ook maar vier landen aan het toernooi mee, dat is wel een voordeel. Tijdens het vorige EK eindigde we op de tweede plek. Het zou mooi zijn als we die prestatie kunnen evenaren of verbeteren. Bij winst plaatsen we ons automatisch voor het WK van volgend jaar. Daar wil ik ook wel bij zijn.”

Onderwijsassistente
Ze combineert het honkballen met haar studie en een bijbaan bij supermarkt Jumbo op Tournoysveld. Met dat laatste stopt ze binnenkort. “Het komend schooljaar ga ik drie dagen als onderwijsassistente aan de slag op een basisschool. Daarnaast zal ik zelf nog één dag lessen volgen voor mijn studie. Het weekend houd ik vrij voor het honkbal.”

Of de sport haar financieel iets oplevert? Wendy lacht en schudt haar hoofd. “Ik moet alles zelf bekostigen, van de reis en het verblijf tot aan de wedstrijdkleding en materialen die je nodig hebt. Het is één van mijn teamgenoten gelukt om een sponsor te vinden. Die levert een sportpak, tas, dopper en handdoek. Da’s wel tof. Nee, rijk ga ik niet worden met honkballen.”

Aan de tweede editie van het EK vrouwen honkbal doen vier landen mee: Nederland, Frankrijk, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk. Meer informatie via onderstaande website.

www.honkbalsoftbal.nl/vrouwen-europees-kampioenschap-2022/