'Meer vluchtelingen opvangen in Woerden'

woerden • Progressief Woerden wil dat Woerden meer vluchtelingen gaat opvangen. Zo kan de gemeente een constructieve bijdrage leveren aan de noodsituatie in Ter Apel. 

Door een tekort aan opvangplaatsen in het AZC slapen asielzoekers daar noodgedwongen buiten of in tenten. Progressief Woerden wijst erop dat er in de Stadspoort nog ruimte is nu 41 van de 50 beschikbare plekken door gevluchte Oekraïners in gebruik zijn. En dan moet de locatie aan de Bleek nog worden opgeleverd. 

Verantwoordelijkheid

Fractievoorzitter Coby Franken vindt het zonde als deze woonruimtes niet worden gebruikt. “Als Woerden hebben we niet alleen de verantwoordelijkheid om Oekraïense vluchtelingen in nood te helpen, maar ook andere vluchtelingen.”

De dagelijkse berichten uit Ter Apel doen haar verdriet. “Deze vluchtelingen komen uit andere landen dan Oekraïne, maar zijn net zoals de Oekraïners mensen, waaronder veel kinderen, die door afschuwelijke situaties ver buiten hun invloed ruw uit hun leven zijn geschud, waarna vluchten de enige optie was om te overleven.”  

Voorstel

Franken stelt nu schriftelijke vragen en wil weten of er wordt nagedacht over het beschikbaar stellen van de Stadspoort of de locatie aan de Bleek aan andere vluchtelingen. 

Ze verzoekt het college om met een voorstel te komen waarmee Woerden een 'constructieve bijdrage' kan leveren aan de noodsituatie in Ter Apel. De twee opvanglocaties dienen daarin te worden meegenomen, net als tijdelijke bouw voor zowel vluchtelingen als jongeren en woningzoekenden met een urgentieverklaring.