• Langs de Utrechtsestraatweg in Harmelen hangen 'omgekeerde' vlaggen aan lantaarnpalen.
• Langs de Utrechtsestraatweg in Harmelen hangen 'omgekeerde' vlaggen aan lantaarnpalen. Foto: Floris Bakker

Gemeente Woerden haalt ‘omgekeerde’ vlaggen weg

woerden • De gemeente Woerden gaat vlaggen verwijderen die zijn opgehangen aan lantaarnpalen langs wegen. De boeren protesteren met de ‘omgekeerde’ vlaggen en hooibalen met confronterende teksten tegen het stikstofbeleid van het kabinet.  

In een verklaring stelt de gemeente dat protesteren in Nederland een belangrijk recht is. Daar gelden echter wel een aantal regels voor. Zo is het verboden om demonstratie-uitingen op eigendommen van de gemeente te hangen of plaatsen. Ook mogen protesten niet tot onveilige situaties leiden. ‘Met hun protestacties in Woerden voldoen de boeren nu niet aan die regels’, zegt de gemeente. ‘Daarom zijn de omgedraaide vlaggen van gemeentelijke eigendommen verwijderd.’

Zorgen

Loco-burgemeester Mariëtte Pennarts-Pouw is zich ervan bewust dat de agrariërs zich grote zorgen maken over hun toekomst. “De gemeenteraad heeft daarom ook in meerderheid ingestemd met een motie die het protest van de agrariërs ondersteunt en vraagt om een signaal naar de betrokken overheden. Dat signaal hebben we inmiddels overgebracht. Tegelijkertijd zijn er inwoners die bij ons aangeven dat ze zich door de acties onprettig voelen. Het anonieme karakter van de protestacties en het feit dat publieke middelen gebruikt worden, zorgt ervoor dat zij zich daar ongemakkelijk bij voelen. Ook dat signaal nemen we als gemeente serieus.”

Minder goed zicht

Op verschillende plekken dreigen de acties de verkeersveiligheid in gevaar te brengen. Zo laten de tie-wraps waarmee de vlaggen vast zaten, op sommige plekken los. Ook zorgden de vlaggen op een aantal plekken voor minder goed zicht op de weg. Dit was een extra reden voor de gemeente om tot actie over te gaan. Er is contact gelegd met boeren en er zal op een korte termijn een verkennend gesprek plaatsvinden tussen boeren en het gemeentebestuur.



FOTO


• Langs de Utrechtsestraatweg in Harmelen hangen 'omgekeerde' vlaggen aan lantaarnpalen.