Tijgermug aangetroffen in Montfoort

montfoort • Na vondsten van Aziatische tijgermuggen in juni bij een bandenbedrijf in Assen, zijn begin juli ook exemplaren aangetroffen bij de bandenbedrijven Kargro in Montfoort en Robeo in Lelystad.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de vondsten op haar website gepubliceerd. Wilfred Reinhold, voorzitter van Stichting platform Stop invasieve exoten, die al jaren strijd tegen de exotische muggen, stelt vast dat het inmiddels voor het in totaal negende jaar is dat de zwart-wit gestreepte insecten bij het bedrijf in Montfoort zijn gevonden.

Onvoldoende droog

De invoer van gebruikte banden noemt Reinhold een van de belangrijkste routes waarmee tijgermuggen het land in kunnen komen. Ze liften mee in gebruikte banden die worden geïmporteerd uit gebieden waar deze muggen veel voorkomen. Volgens hem komt dat doordat de bedrijven de banden onvoldoende droog importeren, waartegen de NVWA niet genoeg zou handhaven. Zijn platform heeft daarom een rechtszaak aangespannen tegen de overheid, die naar zijn verwachting nog dit jaar behandeld zal worden bij de rechtbank in Amsterdam. 

Aziatische tijgermuggen dragen in hun land van herkomst tropische virusziekten over als knokkelkoorts en chikungunya. De NVWA noemt de kans dat dit in Nederland voorkomt verwaarloosbaar klein.