Campina bijna klaar voor opvang van Oekraïners

gouda • Het hoofdgebouw van Campina wordt in sneltreinvaart geschikt gemaakt voor (tijdelijke) bewoning door vluchtelingen uit Oekraïne.

Het markante gebouw aan de Bleek doet al dienst als locatie voor de GGD. Die organisatie heeft er een coronavaccinatie- en testlocatie. Die wordt overigens in de nieuwe situatie met een hek van de opvang gescheiden. Als alles volgens schema blijft verlopen, is de verbouwing begin september klaar. De vluchtelingen kunnen kort daarna hun intrek nemen in het pand.

Overuren

Alhoewel de verbouwing met minimale ingrepen tot stand moet worden gebracht, komen er toch nog heel wat bouwkundige zaken bij kijken. Er moeten bijvoorbeeld keukens worden gemaakt, die tevens dienst kunnen doen als ontmoetingsruimte voor de bewoners. Ook moeten er douches komen, want de nieuwe opvang moet aan minimale eisen van sanitair en hygiëne voldoen. Dat zorgde ervoor dat een team van tegelzetters overuren heeft gedraaid om voor de bouwvakvakantie de zaak te kunnen afronden. Extra uitdaging: de problemen die er nu eenmaal in de gehele bouw zijn met de aanvoer van materialen. Zo wacht de bouwer nog op scheidingswanden en zijn ook andere kleine zaken nog niet helemaal op orde. Maar de bouw gaat door en straks zijn er op de beroemde Woerdense plek 57 kamers voor vluchtelingen. Daar kunnen ze zich veilig en comfortabel voelen. En zich eventueel voorbereiden op een permanent verblijf elders in Nederland of een voorzichtige terugkeer naar hun door oorlog verscheurde vaderland.