Afblijven van Woerdy!

Het is eindelijk weer Woerdense Vakantie Week (onze nationale lokale Woerdense feestweek) en vanavond is smaak en vermaak weer aan de gang. Voor de niet-Woerdenaren: Smaak en Vermaak is ons preuvenement. Waar veel culinaire zaken staan, maar je ook gewoon friet kan eten. Voor ieder wat wils. Tout Woerden is aanwezig. Hapje, drankje, dansje, stukje theater en een praatje. Maar vooral een hoop drank en ons kent ons gezelligheid.

Als buitenstaander zou je denken: wat is hier aan de hand? Zie hier de Woerdenaar in zijn natuurlijke omgeving. Al zuipend en vretend. Je kunt ons hier echt bijna allemaal in het wild spotten. Naast natuurlijk met Koeiemart.

Ik kwam toevallig vorige week wat internationale toeristen tegen. Die vroegen mij: Why is there a terror duck in the water? En ineens moest ik gniffelen en dacht aan de heerlijk absurde column die Kiki Schippers schreef. Ik vertelde dat dit onze mascotte is. Maar zij vroegen door. Why? Ik vertelde dat de naam Woerden ook een Nederlands woord is voor mannetjes eenden. So this is onze Woerdy. Een mannelijke cartooneske eend en onze mascotte.

De vrouw keek mij aan en lachte en ze zei: "It looks as if he uses steroids. He looks like a big strong duck from a bad neighbourhood.'' Ik moest zo hard lachen. ‘'No, he is a real friend of all the kids. And yess he is a bit blown up with air.'’ Ik heb ze uiteindelijk de weg gewezen naar de ijssalon, want die zochten ze.

Ik mijmerde dat de column van Kiki Schippers de waarheid is geworden voor buitenstaanders. Terwijl ze niets weten over haar column. De kleine leuke versie van Woerdy heeft tegenwoordig een schattig pakje aan met ruitjes in alle kleuren van de regenboog en een feestmutsje op. De opgeblazen Woerdy is aan vervanging toe. En nee, Woerdy is niet een boer uit Zegveld die iedereen in elkaar slaat op tent-feesten of een boer uit Montfoort die met lachgas op op de brommer komt. Woerdy kan anno 2022 net zo goed op een grote boot staan tijdens de pride in Amsterdam met zijn ruiten regenboogpakje aan en zwaaiend met zijn regenboog vlag! Woerdy is proud.

En iedereen moet afblijven van Woerdy!