Persfotograaf belaagd; politie doet onderzoek

woerden • De politie is een onderzoek gestart naar een voorval in de nacht van zaterdag op zondag waarbij in Woerden persfotograaf Justin Egberts werd belaagd en mishandeld. 

Egberts deed aan het Lekoord verslag van een incident waarbij een verwarde man van 23 uit Utrecht in de sloot was beland. Bij het klaarmaken van zijn camera lieten familieleden en bekenden van het slachtoffer weten dat hij geen beelden mocht maken. "Ik probeerde rustig uit te leggen dat ik dit wel mag en dat ik dat ook ging doen, met respect voor de privacy van de betrokkenen.” 

Veilig

Tijdens het fotograferen werd Egberts diverse keren gehinderd. Hij besloot daarom via een naastgelegen wijk richting de inzet te lopen, om daar veilig zijn werk te hervatten. Onderweg werd hij echter belaagd, bedreigd en geslagen. "Ik kon maar net ontkomen door om een auto heen te lopen en kreeg vervolgens klappen op mijn rug en cameratas.” 

Afweerspray

Hij besloot zich te verweren met afweerspray en wist uiteindelijk alsnog bij het incident te komen. "Ook daar werd ik nog een keer door de familie herinnerd dat ik geen foto’s mocht maken." Egberts sprak uiteindelijk de politie aan om te vertellen wat hem was overkomen.
Hij gaat vrijdag aangifte doen tegen zijn belagers voor mishandeling, vernieling en bedreiging. Ook heeft de Woerdense persfotograaf contact gehad met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). "Ik heb door deze hele situatie mijn werk niet kunnen doen en de persvrijheid is op geen enkele manier beschermd door de politie."

Die is nu een onderzoek gestart om te achterhalen wat zich precies heeft afgespeeld.