• Jaco de Groot werd met 22.16 meter onbetwist Hollands kampioen bij de senioren.
• Jaco de Groot werd met 22.16 meter onbetwist Hollands kampioen bij de senioren. Foto: Erik van Kordelaar

Jaco de Groot Hollands kampioen

polsbroekerdam • Tijdens een gedenkwaardige polsstokdag is Jaco de Groot winnaar geworden van het Hollands Kampioenschap. In zijn laatste poging landde de springer uit Kamerik op 22.16 meter. Hiermee benaderde hij zijn Nederlandse Record, dat op 22.21 meter staat.

Het publiek kreeg zaterdag volgens de organiserende Polsstokvereniging Polsbroekerdam een fantastische wedstrijd voorgeschoteld. Favoriet Rian Baas (Gouda) liet bij de senioren al met zijn eerste twee sprongen van 20.70 en 21.46 meter zien dat de concurrentie aan de bak kon. Erwin Timmerarends (Bodegraven) was de eerste die in de buurt kwam, maar werd uiteindelijk derde. Jaco de Groot (Kamerik) werd dit jaar geteisterd door blessures, maar hij liet zien precies op tijd in vorm te zijn. Zijn perfecte laatste sprong landde op 22.16 meter, een sensationeel schansrecord.

Het niveau bij de dames lag erg hoog. Het publiek ging op de banken voor de sprong van Joriene Baas (Oudewater). Zij kwam tot een nieuw persoonlijk record van 15.42 meter. Hiermee was zij één van de verrassingen van de dag. Uiteindelijk werd ze tweede, want Demi Groothedde (Jaarsveld) stak er bij de dames met kop en schouders bovenuit. Ze maakte drie sprongen boven de 16-meter, waarbij 16.29 meter haar beste was. Dik verdiend kreeg zij de krans om de schouders.

Bij de junioren pakte Mark van der Horst de titel. Zijn sprong van 19.38 meter bleek net ver genoeg voor de overwinning. Bij de meisjes sprong Thalina van der Wind (Snelrewaard) een nieuw persoonlijk record. Haar 15.46 meter was goed voor de titel. 

Na het Hollandse Kampioenschap hebben de springers nog één klassementswedstrijd te gaan, aankomende vrijdagavond 26 augustus opnieuw in Polsbroekerdam. Het programma begint om 18.30 uur. Daarna vind op zaterdag 3 september vanaf 14.00 uur het Nederlands Kampioenschap plaats in Linschoten. 

q www.pbholland.com