• Jolanda Zwetsloot van Zero Waste Woerden bezig met het rapen van sigarettenpeuken.
• Jolanda Zwetsloot van Zero Waste Woerden bezig met het rapen van sigarettenpeuken. Foto: Floris Bakker

Actie om Woerden peukenvrij te maken

Algemeen

WOERDEN • Woerden peukenvrij maken: dat ambitieuze doel heeft Jolanda Zwetsloot met Zero Waste Groene Hart voor ogen.

Heel wat rokers doen het: als hun sigaret op zijn einde is, gooien ze de peuk onbewust op straat. Jolanda Zwetsloot snapt dat ergens wel. “In een vuilnisbak gooien doe je niet zo snel, want dat kan brand veroorzaken. En in je auto zit tegenwoordig geen asbak meer, dus gooi je je peuk al snel op de grond.” 

Rapen
Dat gebeurt massaal, merkte Jolanda toen zij met een aantal vrijwilligers peuken ging rapen in de Sint Pieterssteeg en Sint Janssteeg. “In een uur tijd hadden we al ruim 700 peuken verzameld.” Het bracht haar op het idee om ‘iets’ aan het probleem te doen. Ze bedacht de actie ‘Minder Peuk, Meer Leuk’ waar wethouder Jelmer Vierstra op 1 oktober het startschot voor gaat geven.

“We roepen iedereen op om - ergens tussen 1 en 13 oktober - met een jam- of andere glazen pot in de eigen buurt peuken te gaan rapen. De pot kunnen ze inleveren bij de Duurzaamheidswinkel in de Voorstraat. We zetten dan al die potjes in de etalage. Hiermee maken we inzichtelijk voor burgers en de gemeente wat de omvang van het probleem is, zodat er gerichte actie kan worden ondernomen. Ook delen we de data in een landelijk netwerk.”

Het doel van de actie is een stukje bewustwording creëren. “Ik wil rokers wakker schudden en hun gewoonte veranderen, zonder belerend over te komen. Het ziet er gewoon vies uit. En al die peuken zijn bovendien ontzettend slecht voor het milieu. De filters bevatten giftige stoffen die dodelijk zijn voor vogels en vissen, die een peuk aanzien voor voedsel. Elke peuk vervuilt bovendien ongeveer 8 liter water.”

Schone omgeving
Van dat laatste schrok Pike Uittenbogaard wel. “Het was voor mij de reden om de actie van Jolanda te ondersteunen”, vertelt de eigenaar van café De Pompier. Hij weet dat veel horecazaken op het Kerkplein al het nodige doen aan het probleem. “Wij willen onze gasten in een schone omgeving ontvangen, dus staan we elke ochtend met een bezem de boel hier schoon te vegen.”

Iets dat Jolanda ook heeft gemerkt. “Er liggen op het Kerkplein nauwelijks peuken. Wat dat betreft mogen veel bedrijven een voorbeeld nemen aan de horeca hier in de stad.” Waar de peuken dan wel liggen? “Vooral bij fietsenrekken en rond zitbankjes. Een andere hotspot is vaak de achterzijde van winkels waar medewerkers hun pauze houden.”

Jolanda is zich er van bewust dat een éénmalige schoonmaakactie niet de oplossing is voor het probleem. Liever ziet ze natuurlijk minder uitgetrapte sigaretten op straat. Rokers zouden zelf iets bij zich kunnen hebben waarmee ze de sigaret later weg kunnen gooien. “Of je plaatst asbakken op straat. Dat zou ook kunnen helpen, maar daarvoor heb je wel de gemeente nodig. Wij zijn als Zero Waste Groene Hart al wel in gesprek met de dienst afval & reiniging. Wie weet komt daar iets uit.”

Politieke partijen zouden zich er eveneens over moeten uitspreken, vindt ze. “Het zou mooi zijn als dit onderwerp verder in de gemeenteraad wordt behandeld, want alleen samen kunnen we Woerden peukenvrij maken.” Wie mee wil doen aan de actie kan zich via www.duurzaamwoerden.nl/minder-peuk-meer-leuk opgeven.