• Kantoorgebouwen langs de Middellandbaan.
• Kantoorgebouwen langs de Middellandbaan. Foto: Floris Bakker

Woerdense VVD vreest sluiting kantoorgebouwen

Algemeen

WOERDEN • De Woerdense VVD vreest begin volgend jaar veel kantoorgebouwen in Woerden op slot gaan. Dit omdat deze niet over het juiste energielabel beschikken. 

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen in Nederland beschikken over minimaal een energielabel C of beter. Als ze geen energielabel hebben of één die lager is dan C, dan mogen de kantoren niet meer worden verhuurd. “Met andere woorden: medewerkers mogen er niet meer werken”, verklaart VVD-raadslid Florian Bos. Hij maakt zich zorgen en heeft het college schriftelijke vragen gesteld. 

Dwangsommen
Volgens een schatting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zou nog niet eens de helft van de 65.000 kantoren een label C of beter hebben. In Woerden zouden mogelijk 112 tot 188 van de 376 gebouwen met een kantoorfunctie niet aan de eis voldoen. De gemeente wordt verantwoordelijk voor de controle en handhaving op het energielabel. Daarbij is het mogelijk om eigenaren die niet voldoen aan de normering dwangsommen tot 20.000 euro per dag op te leggen, of het pand te sluiten.

Bos denkt dat vooral de kantoren op Middelland (nog) niet voldoen aan het energielabel C. “Er is niet voor niets een transitie ingezet om deze panden om te vormen tot wonen en werken. Deze panden worden echter nog wel gebruikt. Daarnaast zijn er, kijkend naar de landelijke cijfers, waarschijnlijk meer panden in Woerden die niet voldoen. Hierdoor kunnen werknemers op straat komen te staan.” 

Knelpunt
Bos wil weten of het college inzichten heeft als het gaat om energielabels van kantoorgebouwen in de gemeente Woerden. En of het college van plan is ondernemers actief te gaan informeren en eventueel te helpen bij de transitie/verbetering van kantoorgebouwen. Hij wijst ook op een groot knelpunt: de beschikbaarheid van adviseurs die de energielabels verstrekken. “Er zijn te weinig mensen om alle kantoren in korte tijd van een label te voorzien.”