Afbeelding

Poortgebouw algemene begraafplaats ingericht als tentoonstellingsruimte

woerden • Wethouder Ad de Regt opent donderdagochtend het poortgebouw van de algemene begraafplaats aan de Hogewal in Woerden. Het gebouw heeft een nieuwe functie en is ingericht als tentoonstellingsruimte. 

"We kijken tegenwoordig anders aan tegen cultureel erfgoed", verklaart De Regt. "Het zijn niet louter meer restanten uit een ver verleden maar ze vertegenwoordigen hier en nu een blijvende unieke waarde voor mensen. Ook in Woerden hechten we betekenis aan zo’n monumentale begraafplaats waar vele geslachten uit onze stad een laatste eer is bewezen. Een prachtige oude begraafplaats als deze kun je beleven en heeft ons blijvend iets te vertellen." 

Sfeer

Eerder dit jaar zijn de begraafplaats en de grafstenen opgeknapt. Daarbij is geprobeerd de oorspronkelijke sfeer, de natuur- en belevingswaarde zo goed mogelijk te behouden. De wacht- en schaftruimte in het poortgebouw is ingericht als tentoonstellingsruimte. Vanuit verschillende personages krijgt de bezoeker hier uitleg over de ontwikkeling van Woerden als vestingstad. Ook is er een tentoonstelling die het verhaal van de begraafplaats vertelt. 

Zowel het poortgebouw als de begraafplaats is opgenomen in de stadswandelingen van het Gilde. Verder zal het poortgebouw komende tijd elke tweede zaterdag van de maand tussen 13.00 en 16.00 uur open zijn voor het publiek.

Rijksmonument

De grafvelden en het poortgebouw zijn sinds 2000 rijksmonument. De algemene begraafplaats dateert uit 1829. In 1936 was de begraafplaats vol en werd de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Meeuwenlaan geopend. Vanaf 2002 wordt er niet meer begraven op de Hogewal en in 2012 is de begraafplaats officieel gesloten.

Het poortgebouw annex baarhuisje is in 1830 gebouwd. In 1875 is het ingrijpend verbouwd en heeft het onder andere de huidige decoratieve gevel gekregen. In 2007 raakte het poortgebouw ernstig beschadigd door een storm. In 2009 is het poortgebouw gerestaureerd en in 2022 is ook de begraafplaats opgeknapt.