• Jazzband JustUs.
• Jazzband JustUs. Foto: Campo Weijerman

Jubileumconcert JustUs

woerden • JustUs bestaat 25 jaar en om dit jubileum te vieren geeft de jazzband op zaterdag 10 september een concert in de Andersenschool in Woerden.

Dat is ook de plek waar de band elke woensdagavond repeteert. Iets dat in de buurt wel wordt gewaardeerd, merkt Denis Verhoef, altsaxofonist bij JustUs op. "Mensen lopen wel eens spontaan naar binnen om even te luisteren naar onze muziek. Zij zijn uiteraard ook welkom om ons jubileumoptreden bij te wonen. Het is gratis, na afloop is er gelegenheid om een glaasje te drinken."

JustUs bestaat uit zangeres Ciara Clerx, een ritmesectie van drie man (bas, slagwerk en keyboard) en zeven blazers (twee trompettisten, twee trombones en drie saxofonisten). Het geheel staat onder leiding van dirigent Werner Janssen. Het repertoire is gevarieerd. "We spelen jazz, latin en funk, maar ook veel vocaal werk. Dan spelen we in dienst van Ciara, maar we krijgen ook voldoende ruimte om instrumentaal 'los' te gaan." Just Us, 25 jaar geleden opgericht door Guido de Haan en Jan Willem Hollanders, bestond in het eerste jaar uit maar liefst dertig leden. Verhoef: "In die eerste periode was JustUs meer een big band. Na een paar jaar haakten er toch een aantal muzikanten af en bleef er een small big band over. Weer wat later hebben we besloten om van JustUs een jazzband te maken."

Ingespeeld

Er is niet veel verloop qua muzikanten; de meeste bandleden van JustUs zijn al jaren lid. Dat is volgens Verhoef ook wel te horen. "We zijn goed op elkaar ingespeeld en zitten muzikaal gezien op een best hoog niveau. De dirigent hoeft ook niet tien keer uit te leggen hoe we een bepaald nummer moeten spelen. Het is echt fijn om met elkaar muziek te maken. Even je hoofd leegmaken.... heerlijk!

Het optreden van JustUs in de Andersenschool begint 15.30 uur. Vanaf 15.00 uur is er een inloop. Na de eerste set worden er, met oud-leden, een aantal verzoeknummers gespeeld.